perjantai 22. maaliskuuta 2013

Veitikka silmäkulmassa Kouvolan terkkaria testaamassa osa IPallinaama

Ihmisen torsossa kasvaa kaiken maailman ulokkeita. Kädet, jalat, nenä, korvat, sormet, varpaat, tisut, munat, pallit, finnit, syylät, luomet ja lisäksi kaikenlaiset ihokasvaimet ja karvat. Isoja ja pieniä, rumia ja kauniita, hoidettuja ja hoitamattomia (malli Ilkka Kanerva) mutta pääasiassa tarpeellisia, käyttökelpoisia ja osa jopa nautinnollisia. Niitten ulokkeitten merkitys ja hyöty muille on toki makuasia ja riippuu osin myös katsojasta ja hänen suhteestaan ulokkeen haltijaan.

Papinkujan kollin silmäkulmaan kasvoi pikkuhiljaa otsikkokuvan mukainen ylimääräinen ja täysin käyttökelvoton ruma veitikka. Kun se sitten vielä alkoi haitata lenkkeilyä valuttamalla vettä silmästä ja näkyi myös näkökentässä, päätin hankkiutua siitä eroon. Ensimmäinen ajatus oli mennä yksityiselle koska runsaat 10 vuotta sitten toisen silmän ympäriltä niitä jo oli poistettu tutun silmälääkärin toimesta. Yhden veitikan poistin jopa itse. Semmoinen pieni pallukka roikkui silmän vieressä ohuenohuen kannaksen varassa. Desinfioin kynsisakset viskilasissa, otin muutaman viskin sisäisestikin ja poistin pallukan täysin hallitusti. Edes verta ei tullut ja illalla olin jo pubissa tähtisilmiäni esittelemässä. Tosin eipä kukaan tainnut pallukan puuttumista huomata. Koska Kouvolassa on viime aikoina kovasti puhuttu uudesta Ratamosta, päätin nyt kuitenkin yksityisen sijasta testata julkisen terveydenhuollon toiminnan omalta kohdaltani.

1. yhteys 07.03.2013

Soitin torstaina 07.03. heti aamulla klo 08.43 Kouvolan terveyskeskukseen. Automaatti ilmoitti kaikkien hoitajien olevan tällä hetkellä varattuja ja pyysi odottamaan minuutin. Toinenkin odotuspyyntö tuli mutta samalla joku henkilökuntaan kuuluva jo vastasi puhelimeen. Kerroin asiani ja hoitohenkilö tivasi veitikan kokoa. Sanoin, että noin 3-4 millimetriä mutta neito tiukkasi lisää tietoa. Liekö ollut sitten veitikan pituuden vai paksuuden perässä joten kerroin sen olevan arvioni mukaan kooltaan kuin ison uroshiiren pallit. Paremmin tunsi neito pallit kuin millit sillä sain ajan hoitajalle heti seuraavalle maanantaille 11.03. klo 10.30.

2. yhteys 11.03.2013

Olin tapani mukaan hyvissä ajoin paikalla ja lähes minuutilleen ilmoitettuna aikana minut kutsuttiin sisään ja ystävällinen hoitaja tarkasti veitikan ja havaitsi samalla pari pienempääkin velikultaa silmien lähellä. Rauhoitteli, että hyvänlaatuisilta näyttävät mutta kertoi toki patologin antavan sitten virallisen lausunnon. Varasi saman tien ajan lääkärille keskiviikolle 20.3. klo 11.00. Hoitaja kertoi, että lääkäri todennäköisesti poistaa veitikat saman tien tai tarpeen niin vaatiessa ohjaa erikoislääkärille ja selitti vielä, että vieraskielisen sukunimen taakse piiloutuva lääkäri on ihan suomalainen kaveri. Minulle tosin on ihan sama, mistä maasta veitseen tarttuva lääkäri on. Lopputulos ratkaisee. Tähän kaikkeen meni aikaa runsaat 5 minuuttia. Veitikka heiluen marssin tyytyväisenä kotiin "Sinun kanssasi tähtisilmä" kappaletta hyräillen.

3. yhteys 20.03.2013

Keskiviikkona 20.3. veitikka lähti viimeiselle reissulleen. Tai niin ainakin luulin. Olin taas hyvissä ajoin Marjoniemessä ja ilmoittauduin toisen kerroksen akvaarioon. Vastaanottovirkailija vilkaisi veitikkaa jo siinä ilmoittautuessa ja sanoi, että tuskinpa sitä täällä tänään leikataan. Tasan klo 11.00 pääsin lääkärin juttusille. Lyhyille juttusille. Ei esitellyt oven 19 takana ollut tohtori mitenkään itseään ja silmäkulmaakin vilkaisi jo ennen kuin ehdin istuutua ja ilmoitti, että laittaa lähetteen Kotkan keskussairaalan silmäklinikalle. Kaikki silmää lähellä olevat jutut kuuluvat kuulemma aina sinne. Kysyin leikataanko ne pari muutakin veitikkaa samalla mutta vastausta en saanut enkä myöskään minkäänlaista arviota siitä, milloin mahdollisesti Kotkaan pääsen. Kolmea yli 11.00 olin jo matkalla kotiin mutta en enää niin tyytyväisenä kuin viikkoa aikaisemmin ja jäin siis odottelemaan kutsua Kotkaan. Semmoinen fiilis jäi, että jompikumpi käynti oli aivan turha vaikka toisaalta sain kyllä koko ajan ihan asiallista, täsmällistä ja varsinkin nopeaa palvelua. Mielenkiintoista nähdä miten sitten aikanaan niistä laskuttavat.

Ei mennyt siis ihan niin kuin luulin joten kaikki on vielä kesken ja tästä tulee nyt terveydenhuollosta kertova jatkokertomus kunhan olen Kotkassa käynyt. Kerron sitten koko projektin loput tapahtumat ja tarkat eritellyt kulut.

Saapa nähdä milloin pääsen Manskille Holvin terassille siloteltuja silmäkulmiani esittelemään?

Jussi Untolahti 


Ei kommentteja :