maanantai 18. huhtikuuta 2011

Valkealasta Savitaipaleelle

Kirjoitin Kouvolasta kotoisin blogini ensimmäisessä kirjoituksessa 15.03.2011olevani huolissani Kouvolan istuvien kansanedustajien mahdollisuuksista päästä läpi vaaleissa. Teksti oli sanasta sanaan seuraava.
”Eduskuntavaaleissa saattaa Kouvolan kannalta tulla kehno tulos. Kokoomus asetti, todennäköisesti jonkinlaisen sisäisen kiistan takia, samoista äänestäjistä kilpailevan Jyrki Hyttisen Jari Larikan rinnalle. Hyvinkin voi käydä niin että kumpikaan ei pääse Arkadianmäelle. Kepu on alamäessä ja melkoisen näkymätön Markku Pakkanen putoaa pois ja paniikinomaista itsekehua harrastaneen kansanedustaja Markku Laukkasen poliittinen ura on myös tullut tiensä päähän. Näin käy myös kristillisten asialliselle edustajalle Sari Palmille.”

Eihän se ihan kohdalleen mennyt. Sari Palmin suhteen olin onneksi väärässä sillä arvelin että vaaliliiton puute pudottaa hänet. Kovaa työtä tehnyt yhteistyökykyinen nainen näytti minulle ja muille epäilijöille ne kuuluisat ”närhen munat”, jos nyt kristillisestä ja naisesta näin voi sanoa. Uskon että hänelle antoi äänensä myös moni nainen joka aikaisemmin oli jonkun muun ehdokkaan takana. Markku Pakkanen ja Markku Laukkanen putosivat ja syytkin olivat juuri edellä mainitut ja tietysti myös Persujen nousu.
Jari Larikan putoamiseen on enemmänkin syitä, politiikkaan liittyviä ja liittymättömiä. Larikka suututti muutkin kuin minut jo edellisten vaalien alla ehdottamalla mm. työttömille maistereille risusavottaa työttömyyskorvauksen vastineeksi. Jo silloin moni jätti äänestämättä Larikkaa mutta miehen selkeä poliittinen noste vei silti Arkadian mäelle. Silloinkin Kouvolassa haluttiin muutosta ja se pudotti Pekka Kuosmasen. Eduskunnan miesverkoston näyttävä perustaminen oli Larikalta suuri virhe. Se tulkittiin selkeäksi iskuksi naisia vastaan. Lisäksi sosiaalisessa mediassa, enemmänkin toivottavasti huulina, heitetyt muutamat kommentit naisista pudottivat äänisaalista. Poliitikon on oltava varovainen mies. Myös ennen vaaleja ”kylillä” ihmeteltiin Larikan vaalimainontaa, yrittäjä-statuksen käyttö herätti ajatuksia, vaalimainoksen koira ei kuulemma ollut perheen oma. Ahkeraa tanssimista tv-kameroitten edessä Itsenäisyyspäivän juhlissa moitittiin, epäiltiin ”linssiluteeksi”. Myös muita tarinoita kentällä liikkui mutta niistä ei sen enempää.

Kirjoitin myös seuraavan tekstin ensimmäiseen blogikirjoitukseeni.

"Demarit eivät Valto Koskelle seuraajaa vielä löydä vaikka positiivinen nouseva kyky Antti Koivisto taustajoukkoineen tekeekin ihan näyttävää kampanjaa. Sitten ovat vielä nämä PerSut. Maltillinen ja asialinjaa vetävä Jari Lindström ei vielä yllä valtiomiesluokkaan ja kaikkensa Kouvolan haukkumiseksi tekevä Savitaipaleen poliittinen raketti Reijo "Julio" Tossavainen on itsensä jo täydellisesti munannut eri lehdissä jatkuvalla samojen asioitten jankkaamisella ja uuden Kouvolan mollaamisella. Lappeenrannan lehdissä herra Tossavainen esiintyy savitaipalelaisena ja täällä Kouvolassa painottaa vahvasti valkealalaisuuttaan. Kotkan ja Imatran lehdissä samoja juttuja julkaiseva Tossavainen esiintyy ilman kotipaikkatietoja. Olettaa ilmeisesti että me äänestäjät olemme täysin vietävissä.”

Demareitten osalta osuin täysin oikeaan. Valto ”Putkitehdas” Koski teki viimeisen karhunpalveluksensa Kouvolalle ja demareille. Entisen kansanedustajan olisi pitänyt näyttävästi testamentata äänensä jollekin ehdokkaalle, vaikka uudelle nuorelle ja nousevalle Antti Koivistolle.
Persujen osalta olin täysin väärässä. Vetivät huiman äänisaaliin ja vaikuttivat varmasti osaltaan suuresti myös Keskustan Markkujen putoamiseen. Oletin edelleen väärin että asiallinen ja maltillinen Jari Lindström on puolueensa ykkönen. Hiukan meni pieleen sekin. Kummankaan noin suureen äänimäärään en todella uskonut. Todellinen Kouvolan mollaaja Reijo Tossavainen oli niukasti ykkönen.

Reijo Tossavainen toimii juuri niin kuin uskoinkin. Puhui huimia maailmanlopun tarinoitaan ja äänestäjät uskoivat sekä valitsivat herran eduskuntaan. Korosti joka paikassa olevansa juuri valkealalainen. Mutta mitä tekikään herra Tossavainen jo vaali-iltana? Ilmoitti kusettaneensa kouvolalaisia äänestäjiään, eli teki ”tossavaiset”, ja kertoi Kouvolan Sanomille muuttavansa kirjansa ja myös siten veroeuronsa Savitaipaleelle. Siellähän ne sitten ovat kaksi taruolentoa sulassa sovussa, luomuviljelijä Elvis ja kaikkensa Kouvolan eteen tekevä etelä-karjalalainen kansanedustaja Reijo. Nyt on helppo sanoa, että mitä minä sanoin.

Kouvola jää siis kahden kansanedustajan varaan. Onnea molemmille valituille. Sari ja Jari ovat nyt meidän ainoat edustajat. Nyt on tehtävä kahdestaan viiden työt!


Jussi Untolahti

Ei kommentteja :