perjantai 6. lokakuuta 2023

Kouvolan päättäjien aivoriihi Tompassa

Sekalainen joukko riitaisan Kouvolan poliittisia päättäjiä istui kaupunginvaltuuston kiihkeän kokouksen jälkeen Tompassa kaljalla ja pyyhki hikeä uraisilta kasvoiltaan. Vitutus valtasi rajusti alipalkatun joukon. Ei tästä saatana tule mitään. Valtuuston kokoukset ovat kuin Loppiaispainit, virkamiehetkin pompottavat valtuutettuja miten tahtovat ja kaupunkilaiset kirjoittelevat ihan älyttömiä juttuja Napakoihin. Ja sitten ovat nämä ainaiset vastarannan kiisket ja valittajat. Puolueista lähtee väkeä ja kohta on hippejä, juntteja ja muita ihmisen irvikuvia valtuustosali täynnä. Kukaan ei muista minkä ryhmän on perustanut ja monet valtuutetut eivät tunnusta siis enää mitään aatetta tai selkeää linjaa. Oma etu ja julkisuus ovat nyt tärkeämpiä. Sekä kuntalaisille että valtuutetuille on siis nyt näytettävä kuka on herra talossa. Keinoja pohdittiin innokkaasti. Mietittiin aikaistettuja veronkorotuksia, palvelujen alas ajamista, irtisanomisia, uhkailuja, palkanalennuksia ja tehtävien lisäämisiä tai vähentämisiä mutta pelättiin samalla asian tuomaa negatiivista julkisuutta. Saattaa mennä omakin paikka. Jopa kiusaussyytteitä pelkäsi joku tulevan kauhistellen samalla virkamiesten ja kuntalaisten mahdollisia ylimitoitettuja reaktioita.

Päätettiin ottaa pari olutta lisää jos se vaikka auttaisi asioitten käsittelyä. Iso kiho avasi ankaraa pohdintaa helpottavan piikin baariin. Kaupungin laskuun tietysti nimikkeellä aivoriihi. Porukan työmoraali kasvoi selkeästi ja ilme kirkastui. Ihan kuin joillekin olisi kasvanut pikku sarvetkin otsaan. Pohdittiin ensin perseennuolemista eli palkkioiden alentamista tai jopa joukkoeroa kituvan kaupungin hommista. Idea hylättiin nopeasti kun joku toi esiin omien tulojen radikaalin putoamisen ja aseman menetyksen sekä sen tuoman glorian katoamisen. Päätettiin pistää baarin piikkiin muutama kierros lisää.

Pitkään hiljaa ollut, asiaa ja ennen kaikkea omaa talouttaan pohtinut, poliittisen uransa alamäessä oleva valtuutettu sai ylevän idean. Vaati äänekkäästi puheenvuoroa ja sen myös heti sai. Kostetaan niille virkamiehille ja kuntalaisille kaikki vinoilu ja pompotus sekä ilkeä kirjoittelu Napakoissa. Kateuskin nosti päätään. Kaupunginjohtajakin hakee aktiivisesti muualla. Kotka saattaa saada akkutehtaan ja Iitin Kymiring taitaa lähteä käyntiin. Näytetään Toikalle ja samalla Iitin ja Kotkan virkamiehille kuinka ison kaupungin raha puhuu. Nostetaan omaa statusta ja siinä sivussa hiukan parannetaan myös omaa taloutta. Hiukan-sana nosti ilkeän hymyn puhujan huulille. Kuntalaisten ja muittenkin arvostelua on helpompaa kuunnella kun henkilökohtainen talous on kunnossa. Voi lähteä hyvillä mielin vaikka golfia pelailemaan maailman turuille.

Poliittisen alamäen uhkaama valtuutettu jatkoi ylevää puhettaan. Työmotivaatiota parannetaan aluksi nostamalla reilusti luottamusmiesten kokous- ja tehtäväpalkkioita ja valitaan jopa lautakuntien johtoon uusia palkallisia luottamusmiehiä ainakin kaupunginjohtajan palkan suuruisella summalla. Aluksi vaikkapa vain puolipäiväisesti. Kaikkien virkamiesten palkoista leikataan heti 10 % ja yhden miehen valtuustoryhmien palkkiot puolitetaan. Mietitään sitten jatkoa, kun suurin kohu on laantunut. Hiljaisuus laskeutui pieneksi hetkeksi Tomppaan mutta muutaman sekunnin kuluttua tämä valtuutettujen sekalainen joukko puhkesi voimallisiin hurraa-huutoihin ja kilvan mylvähteli isoja prosenttilukuja. Yhteisymmärrys oli hetkessä saavutettu. Ympäri kuppilaa vedettiin ison kihon johdolla pari kierrosta riehakasta letkajenkkaa naisvaltuutettujen kuumia uumia uhmakkaasti hivellen. Iso kiho tilasi kuohujuomaa koko kuppilalle uuden sekä rahakkaan Kouvolan kunniaksi ja rahvas hurrasi luullen Kouvolan talouden nyt pelastetun. Eivät tienneet, mitä rouvat ja herrat olivat juuri ahneissa päissään keksineet. Baarin piikki alkoi olla melkoisen komeaa katseltavaa ja Antto teroitteli jo uutta Kouvolan pelastajien käyttöön.

Yllä oleva juttu on tietysti täyttä fiktiota eikä kenenkään kannata tästä mieltään pahoittaa. Eihän nyt Kouvolan vastuulliset päättäjät tuommoiseen sorru kaupungin taloudellisen tilan ollessa vielä melkoisen kehno. Päinvastoinhan asia taitaa olla, jos kuulin Holvissa erään kiivaan keskustelun ihan oikein.

Huoli pois arvoisat Kouvolan asukkaat. Täytyypä tässä alkaneen syksyn kunniaksi avata paikallinen hiipuva digiaviisi ja lukea miten virkamiehet ja valitsemamme valtuutetut ovat itseään säästämättä Kouvolan eteen uhrautuneet. 


Jussi Untolahti

Joutomies

Valkeala

1 kommentti :

Mava😄 kirjoitti...

Hyvää vankkaa tekstiä