torstai 14. toukokuuta 2015

Kouvolan päättäjät ahdingossa Tompassa

Pieni joukko riitaisan Kouvolan poliittisia päättäjiä istui kaupunginvaltuuston kiihkeän kokouksen jälkeen Tompassa kaljalla ja pyyhki hikeä uraisilta kasvoiltaan. Vitutus valtasi rajusti alipalkatun joukon. Ei tästä saatana tule mitään. Iitti sotkee asioita tuossa vieressä, virkamiehetkin pompottavat valtuutettuja miten tahtovat ja kaupunkilaiset kirjoittelevat ihan älyttömyyksiä Napakoihin. Niille kaikille on ensin näytettävä kuka on herra talossa. Keinoja pohdittiin innokkaasti. Mietittiin palvelujen alas ajamista, irtisanomisia, uhkailuja, palkanalennuksia ja tehtävien lisäämisiä tai vähentämisiä mutta pelättiin samalla asian tuomaa negatiivista julkisuutta. Saattaa mennä omakin paikka. Jopa kiusaussyytteitä pelkäsi joku tulevan kauhistellen samalla virkamiesten ja kuntalaisten mahdollisia ylimitoitettuja reaktioita.

Päätettiin ottaa pari olutta lisää jos se vaikka auttaa pohdintoja. Iso kiho avasi pohdintaa auttavan piikin baariin. Porukan työmoraali kasvoi selkeästi ja ilme kirkastui. Ihan kuin joillekin olisi kasvanut pikku sarvet otsaan. Pohdittiin ensin perseennuolemista eli palkkioiden alentamista tai jopa joukkoeroa kituvan kaupungin hommista. Idea hylättiin nopeasti kun joku toi esiin tulojen radikaalin putoamisen ja aseman menetyksen sekä sen tuoman glorian katoamisen. Päätettiin pistää baarin piikkiin muutama kuitti lisää.

Pitkään hiljaa asiaa ja ennen kaikkea omaa talouttaan pohtinut poliittisen uransa alamäessä oleva valtuutettu sai ylevän idean. Vaati äänekkäästi puheenvuoroa ja sen myös heti sai. Kostetaan niille virkamiehille ja kuntalaisille kaikki vinoilu ja pompotus sekä ilkeä kirjoittelu Napakoissa. Näytetään samalla Iitin virkamiehille kuinka ison kaupungin raha puhuu. Nostetaan omaa statusta ja siinä sivussa hiukan myös parannetaan omaa taloutta. Hiukan-sana nosti ilkeän hymyn puhujan huulille. Kuntalaisten ja muittenkin arvostelua on helpompaa kuunnella kun oma talous on kunnossa. Voi lähteä hyvillä mielin vaikka golfia pelailemaan maailman turuille.

Poliittisen alamäen uhmaama valtuutettu jatkoi ylevää puhettaan. Nostetaan aluksi reilusti kaikkien luottamusmiesten kokous- ja tehtäväpalkkioita ja palkataan jopa uusia luottamusmiehiä ainakin kaupunginjohtajan palkan suuruisella summalla. Aluksi vaikkapa vain puolipäiväisesti. Mietitään sitten jatkoa kun suurin kohu on laantunut. Hiljaisuus laskeutui pieneksi hetkeksi Tomppaan mutta muutaman sekunnin kuluttua täma valtuutettujen sekalainen joukko puhkesi voimallisiin hurraa-huutoihin ja kilvan mylvähteli isoja prosenttilukuja. Ympäri kuppilaa vedettiin ison kihon johdolla pari kierrosta riehakasta letkajenkkaa naisvaltuutettujen uumia kuumasti puristellen. Iso kiho tilasi kuohujuomaa koko kuppilalle uuden ja rahakkaan Kouvolan kunniaksi ja rahvas hurrasi luullen Kouvolan talouden nyt pelastetun. Eivät tienneet, mitä herrat olivat juuri ahneissa mielissään keksineet. Baarin piikki alkoi olla melkoisen komeaa katseltavaa ja Antto teroitteli jo uutta Kouvolan pelastajien käyttöön.

Yllä oleva juttu on tietysti täyttä fiktiota. Eihän nyt Kouvolan vastuulliset päättäjät tuommoiseen sorru kaupungin taloudellisen tilan ollessa vielä melkoisen kehno. Päinvastoinhan asia taitaa olla jos kuulin Holvissa erään keskustelun ihan oikein.

Huoli pois arvoisat Kouvolan asukkaat. Täytyypä tässä helatorstain kunniaksi avata Kouvolan Sanomat ja lukea mitä virkamiehet ja valitsemamme valtuutetut ovat itseään säästämättä Kouvolan eteen puuhanneet.


Jussi Untolahti

Ei kommentteja :