torstai 4. elokuuta 2011

Kouvolan Kiina-ilmiö

Kouvolan China Center avattiin vuonna 2007 ainakin Kouvolan kaupungin silloisen johdon suurin odotuksin. Me epäilevät ”tuomaat” jotenkin emme kuitenkaan hankkeeseen uskoneet. Oli hieman vaikea uskoa ajatukseen että Kouvolasta muodostuisi suuren ja mahtavan Kiinan kaupallinen portti Euroopan markkinoille. Hommahan oli sitten jo lähellä kaatumista ennen avajaisia kun rakennusliikkeiden laskuja jäi maksamatta. Olisiko silloin jo hälytyskellojen pitänyt soida? Rihkamakauppahan siitä tuli ja kyllä siellä valitettavasti kuititon kauppa oli enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Kenkiä ja halpoja tekstiilejä oli sentään esillä jonkun verran mutta muutamissa myymälöissä 10 cm välein asetellut teippirullat ja mittanauhat eivät kaupoille juurikaan houkutelleet. Suomalainen on omissa halpahalleissaan tottunut siihen että tavaraa on runsaasti ja se on hyvin esillä.

Kun suuri rajavartioston ja poliisin operaatio sitten iski itämaan kauppiaisiin vuonna 2009, niin lopputulos oli kaikille, jopa päättäjillekin selvä. Kuolinkellothan siinä soivat. Kiinteistö pantiin myyntiin ja ihme kyllä kukaan ei sitä hyvästä sijainnista huolimatta ostanut käypään hintaan. Rahattomia haihattelijoita taisi toki taas olla liikkeellä kuten monessa muussakin isommassa myyntikohteessa nykyään. Pankki osti sitten kiinteistön itselleen ja näin ilmeisesti myös välttää tulevaisuudessa omat tappionsa. Kuluja taisi tulla lähinnä meille veronmaksajille. Edellä kerrottu on kaikille kuitenkin tuttua totuutta.

Nyt on alkanut kova jälkipyykin pesu johon ovat osallistuneet ainakin Kari Taskinen, Sari Melkko ja Hannu Haimi. Heidän tarkoitusperiään en tunne mutta toivottavasti kaikilla on kuitenkin mielessään vain ja ainoastaan kotikaupunkimme paras. Sari Melkon kokemukset China Centerin kaupankäyntitavoista ovat hyvin yhteneviä monen muunkin siellä asioineen kanssa. Lisäksi uskon Melkon tietävän asiasta paljon enemmän kuin hän voi julkisesti kertoa. Kari Taskinen on taas ottanut tehtäväkseen syyllisten jahtaamisen niin perisuomalaiseen tapaan. Kyllä Taskisenkin on jo aika ymmärtää että China Centerin kasvu suureen kukoistukseen ei suinkaan loppunut siihen rajavartioston ja poliisin iskuun. Peli oli pelattu loppuun jo paljon aikaisemmin, sillä keskushan ei koskaan kehittynyt miksikään tukkukaupan keskukseksi kuten oli visionäärien alkuperäinen tarkoitus.

Hannu Haimi tuo nyt keskusteluun aivan uuden suunnan. Haimi kertoo että Kouvolan Kiina-hanketta on seurattu Kiinassa erittäin korkealla tasolla ja China Center yritettiin pelastaa mm. Kiinan Suomen suurlähetystön toimesta viimeiseen asti. Jos Kouvolan China Centerin toimintaa pidettiin Kiinassakin niin tärkeänä ja niin korkealla tasolla kuin Haimi väittää niin miksei Kiinan valtio sitten heittänyt muutamaa euroa peliin ja pelastanut itselleen tärkeää Euroopan kaupan porttia pienellä avustuksella tai lainalla. Haimi kertoo jopa pahoitelleensa asiaa kahdellekin Kiinan suurlähettiläälle. On siinä ollut lähettiläillä pokassa pitelemistä. Lisäksi Haimi epäili että Nokian vastaava kohtelu Kiinassa aiheuttaisi merkittäviä toimenpiteitä ministeri ja diplomaattitasolla. Vertaus on suorastaan loistava kun vertaa China Centerin ja Nokian liiketoiminnan suuruutta keskenään.

Kari Taskisen kanssa olen samaa mieltä siinä että annetaan nyt tämän asian jo olla. Seurataan sen sijaan mielenkiinnolla miten esimerkiksi Valkealan entisen sairaalan liiketoiminta hiljalleen muuttuu suureksi hyvinvointikeskukseksi. Jos ei muutu, niin sitten on taas uuden jälkipyykin aika. Meitä pesijöitä kyllä riittää.

Jussi Untolahti

Ei kommentteja :