tiistai 23. huhtikuuta 2013

Ei aina käy niin kuin haaveillaan
Kolme vuotta sitten perustin Kouvolan Entiset Nuoret (KEN) Facebook-ryhmän vanhojen kavereitten yhteydenpitoa varten. Toisinhan siinä kuitenkin kävi. Ryhmän olemassaololle oli selvä tilaus ja kiinnostus KENiä kohtaan oli alusta alkaen valtavaa. KENin toiminnalla on yritetty levittää positiivista Kouvola-aatetta myös kotikaupunkimme ulkopuolella asuville entisille kouvolalaisille. Negatiivisia ja ikäviäkin asioita on sivulle kirjoitettu mutta ne on aina saatu hoidettua ja olenkin näille tuomiopäivän pasuunoille suositellut karmeaa Suomi-24 palstaa ja typerää nimettömiä älyttömyyksiä syytävää Kouvolan Sanomien Napakat-palstaa. Näillä foorumeilla mellastavat ajatusten jättiläiset ja heidän hengentuotteensa eivät onneksi ole juurikaan saaneet jalansijaa KENin sivuilla. Yrittäneet ovat toki aina silloin tällöin.

Miksi KENin sivuilla ei sitten esitetä kovaa kritiikkiä Kouvolaa ja kouvolalaisia kohtaan edellä mainittujen roskapalstojen tapaan? Siksi, että KENin tarkoitus oli alun perinkin muistella menneitä ja luoda positiivista ja rakentavaa yhteishenkeä uuteen Kouvolaan. Kritiikkipalstaa tästä ei ollut aikomustakaan luoda ja jossain vaiheessa KENin sivuille ilmestyneet nokittelut ja pikku vittuilut eivät myöskään tänne kuulu. Tosin eipä niitä ole enää juurikaan esiintynyt. Parasta sivuilla on ollut tietysti huikea kuvamateriaali, hienot muistelut ja kommentoinnit jotka ovat tuoneet ainakin minulle paljon uutta tietoa Kouvolasta ja kaupungin aikaisemmista tapahtumista. Vesa Kouvolalaisen mahtavat arkistot ovat vielä lisäksi antaneet tarkkaa faktaa monien mutu-muistelujen tueksi. Kaikki järjestetyt tapahtumat ovat olleet huikeita menestyksiä. Erityiskiitos suuren työn molempien Gaalojen eteen tehneelle Esko "Lalli" Lavoselle. Myös Helsingissä järjestetyt tapahtumat ovat keränneet joukon kouvolalaisia yhteistä kotiseutua ja menneitä vuosia muistelemaan.

Viime syksynä luovutin KENin vetovastuun kolmikolle Teija Honni, Kini Laine, Heikki Hukkanen ja KENin tulevaisuus näytti vahvalta ja turvatulta. Ylläpitäjät ovatkin tehneet ansiokasta työtä ja pitäneet KENin sivun hyvin kuosissa ja kaikki Kouvolaan liittymätön sekä mahdolliset asiattomuudet on karsittu entiseen tapaan. Minä en ainakaan ole mitään kovin ikävää sivuilla havainnut tai sitten niitä ei ole ollutkaan. Hyvä niin.

Vuodenvaihteen jälkeen alkoi kuitenkin olla merkkejä ylläpidon yhteistyön rakoilemisesta ja henkilökemian ongelmista. Kolmen hengen ryhmä ei voi toimia hedelmällisesti jos keskusteluyhteyttä ei ole. Kun Heikki Hukkanen ja Kini Laine eivät enää olleet edes Fb-kavereita, niin vaikeuksia alkoi kasaantua. Syytä voidaan vain arvailla. Teija Honni ja Kini Laine ovat jäsenistön pyynnöstä ryhtyneet järjestämään KENin kesätapahtumaa Orilammelle ja Heikki Hukkanen taas osaltaan Helsinkiin keväistä terassitapahtumaa. Hyviä ajatuksia molemmat mutta yhteistyö vain on täysin puuttunut ylläpitäjien väliltä. Helsingin tapahtumasta eivät Kouvolan pään ylläpitäjät tienneet mitään vaan lukivat tapahtumasta vasta KENin sivuilta mutta tiesikö Heikki Orilammen tapahtumasta? Uskon, että tiesi. Kyllä ylläpidon välit pitää olla siinä kunnossa, että KENin nimissä järjestetyistä tapahtumista tietävät kaikki ylläpitäjät ennen kuin virallinen kutsu sivulla julkistetaan. Näin kaikki voivat sitten myös osaltaan edesauttaa tapahtumien onnistumista esim. tiedotusta lisäten. Sinällään on ihan hyvä asia, että KEN-tapahtumia järjestetään muuallakin ja entisten kouvolalaisten yhteistyötä ja kotiseutuylpeyttä vahvistetaan tällä tavalla. Helsingin terassitapahtuman isäntä Heikki Hukkanen ei ole enää KENin ylläpitäjän tehtävissä mutta toivon silti, että tapahtuma järjestetään sen saaman melkoisen mielenkiinnon vuoksi. Tämän pikku henkilömuutoksen takia KENin toiminta on jatkossa varmasti selkeämpää Kinin ja Teijan hyvin toimivan yhteistyön ja keskusteluyhteyden ansiosta huipentuen sitten heinäkuun alun KEN-tapahtumaan Orilammella.

"Kirjainyhdistelmä KEN on niin yleisluonteinen, ettei sitä nimeksi voi sanoa". Näin kirjoitti KENin sivuilla tämän Helsingin terassitapahtuman viestiketjussa Ilkka Heikari. Tämähän tarkoittaisi sitä, että KENin nimissä voi kuka tahansa järjestää mitä tahansa ilmoittamatta ylläpidolle mitään ja kaikki mahdollinen negatiivinen palaute tulisi kuitenkin KEN-ryhmän ylläpitäjille. Mielestäni kirjainyhdistelmä KEN liittyy oleellisesti Kouvolan Entiset Nuoret (KEN) Fb-ryhmän nimeen ja kyllä ryhmä sillä nimellä ainakin täällä Kouvolassa hyvin tunnetaan. Kaikkeen KEN-nimen julkiseen käyttöön on siis vähintäänkin kohteliasta pyytää lupa ryhmän ylläpidolta vaikka laki ei sitä suoranaisesti vaadikaan.

Miettikääpä sitä!

Jussi Untolahti

Ei kommentteja :