torstai 27. elokuuta 2020

Ruotsalaisen Kouvolan eli Bamsebyn tarinoita




Kouvolan uusi ruotsinkielinen nimi Bamseby kuulostaa aluksi ylipirteän loviisalaisäidin lässytykseltä lapsilleen mutta sitten tajusin, että näinhän sen pitääkin Kouvolassa mennä. Ruotsalaisuudessa on Kouvolan pelastus. Bamseby saa entiset kouvolalaiset kirosanat betonihelvetti ja Kouvostoliitto kuulostamaan entistä enemmän alatyylisiltä ja rahvaanomaisilta omaa kotikuntaansa solvaavien moukkien käyttämiltä ilmaisuilta. Betony eli entinen Popsiskin on nykyään pub Socis ja joka torstainen hapansilakkailta on suuri menestys. Bamseby pelastaa koko pohjoisen Kymenlaakson ja luo uuden uljaan yhteiseen hiileen puhaltavan seutukunnan.

Bamsebysta kehittyy nopeasti Suomen johtava ruotsalaisuuden ja ruotsinkielisen kulttuurin avomielinen ja suvaitsevainen keskus. Kaupungin myötämielinen suhtautuminen kaikkeen ruotsalaisuuteen viittaavaan saa ihmeitä aikaan. Venäläiset muuttavat takaisin Pietariin Kouvostoliiton sortumisen myötä ja tänne alkaa virrata ruotsinkielistä väestöä aluksi Etelä-Kymenlaaksosta ja sitten muualtakin Suomesta. Kymmenen vuoden kuluttua Bamsebyn väkiluku on jo noin 140 000 ja RKP on kaupungin suurin puolue. Ruotsin kieli on kaupungin ykköskieli ja kaupunkiin virtaa kaikenlaisia stipendejä ja apurahoja Ruotsista ja muualtakin Skandinaviasta ja kulttuurielämä suorastaan räjähtää uuteen uljaaseen nousukiitoon. Euroopan Unioni seuraa haltioituneena "Lilla Stockholmin" kehitystä ja tukee avokätisesti ruotsalaisen elämäntavan ylistystä ja kehitystä Bamsebyssa. 

Vuonna 2030 Bamsebyssa hapansilakka tuoksuu, kansa hymyilee, Vikingarna-musiikki soi ja lihapulla/muusi kioskit elävät kulta-aikaa. Vallasväki syö krapuja, laulaa juomalauluja ja kuuntelee Bellmanin viisuja. Museoita on enemmän kuin laki sallii, nuuskaa myydään puoli-ilmaiseksi kaikille täysi-ikäisille, kaupungin autokannasta 80 % on Volvoja ja kaikki vanhat Saabit on korjattu kaupunkilaisten ilmaiskäyttöön. Bamsebyssa on myös tarjolla kaikkien käyttöön 5000 kpl sinikeltaisia Monark ja Crescent merkkisiä polkupyöriä ja Utti-Hammassyrjän lentoasemalta SAS lentää halpalentoja ympäri Eurooppaa. Arki-iltaisin kaupunkilaiset Strömsön tapaan ahertavat hymyssä suin kymmenissä kerhoissa rakentaen kaikkea kivaa vanerista ja lastulevystä sekä tanssivat varsinkin juhannuksena kepeästi hypähdellen kansantansseja kymmenien salkojen ympärillä hiphip-hurraata huutaen ja laadukasta viiniä sekä akvaviittia hienostuneesti siemaillen. Ruotsalaista olutta ei sentään Bamsebyhyn tuoda. Valkoisissa kesäpuvuissa ja olkihatuissa liikkuvat komeat herrat ja vaaleat daamit kiltteine lapsineen herättävät ansaittua ihastusta alueelle tulvivissa turistijoukoissa. Kaupungin suurin nähtävyys on suohon uponnut sairaala johon järjestetään opastettuja sukellusretkiä. Uuden sairaalan paikasta keskustellaan sivistyneesti kaupungin päättäjien kesken. Ruotsin kuninkaallisetkin ovat rakentaneet uuden kesähovinsa Bamsebyn rantamaille Rävvattenin Estellevikiin.

Politiikka ja kunnan asioitten hoitaminen sujuu nykyään täysin ilman riiteleviä pikkupoliitikkoja herrasmiesmäisen RKP:n taitavalla johdolla ja kaupungin talous on ollut jo vuosia ylijäämäinen ja veroprosentti Suomen pienin. Kaupunginjohtaja Marita Toikas on rivakka ja kunnioitettu rouva ja Bamsebyn uudet kansanedustajat Jarl Lindström (UK eli Uljas Kymenlaakso), demareitten Anders Björkqvist sekä RKP:hen loikannut Wilhelm Vackerby ovat ministeriainesta ja arvostettuja poliitikkoja Helsingin Arkadianmäellä. Joka vuosi Bamsebyssa myönnetään korkeasti arvostettu ja tavoiteltu titteli, Årets Bamse - Vuoden Bamse, ansioituneelle kaupunkilaiselle, joka saa ilmaisen sisäänpääsyn kaikkiin Bamsebyn tapahtumiin, työsuhde Volvon ja komean valkovuokkokruunun jota voi sitten ylväästi kantaa koko kesän. Talvella sallitaan tukan- tai kaljunvärisen pipon käyttö kruunun alla.

Nuoriso parveilee Manskilla, på Mansken, entiseen tapaan, nyt ylähuuli nuuskasta pullottaen ja päästelee suustaan tunnettuja ruotsinkielisiä kauheuksia kuten "fy fan", "sjutton också" och "banne mig". Nuorten neitojen patterikäyttöiset käsipuhaltimet saavat pitkät kutrit hulmuamaan aivan kuin Ruotsin Euroviisuedustaja Carolalla konsanaan. HC BeeHoo (Bamsebys Hockey) on jo vuosia pelannut jääkiekkoa SM-Liigan kärkikaartissa ja BC Bamse on voittanut kymmenen kertaa koripallon Suomen mestaruuden valmentajaguru Johan Tojkanderin (ent. Jukka Toijala) johdolla. Koiranpaskoista, tai siis Bamsebyssa fiinisti koirankakoista, ei valita kukaan sillä lähes kaikki kaupungin koirat ovat hyvin kasvatettuja Länsi-Götanmaan pystykorvia jotka tekevät asiansa tarkasti merkityille alueille jotka sitten yön aikana siivotaan. Monen uroskoiran nimi on muuten Daniel ja neidoissa suosittu nimi on Victoria. Kaupungin katujen, raittien ja jalkakäytävien lumitöistäkin on tullut bamsebylaisten harrastus ja oman talon edustan hyvin hoidetut lumityöt ovat statussymboli jonka eteen kovien pyryjen aikoina kaupunkilaiset ahertavatkin hymyssä suin hej, hej tervehdyksiä huudellen ja naapureitaan sekä kaupunkia auliisti auttaen. 

Kouvolan Entiset Nuoret (KEN), nykyään Förra Ungdomar i Central Kouvola (FUCK), kunnioittaa menneitä aikoja pitämällä ruotsinkielisessä nimessään yhä sanan Kouvola. FUCK rajaa toimialueekseen entisen kuuden kunnan muodostaman uuden Kouvolan sekä Iitin ja ottaa mukaan myös Bamsebyhyn liittyneitten Luumäen, Savitaipaleen, Mäntyharjun ja Vierumäen entiset nuoret.

Hyvin sujuu elämä Bamsebyn raiteilla ja kylillä. Vanhoja riitaisia ja velkaisia takavuosien aikoja eivät kohteliaat ja kotiseudustaan ylpeät bamsebylaiset enää edes muistele. Skål på den saken!

Heja Bamseby! 

Johan Undvik
Örn






Ei kommentteja :