keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Ruotsalaisen Kouvolan eli Bamsebyn tarinoita


Kouvolan uusi ruotsinkielinen nimi Bamseby kuulosti aluksi ylipirteän loviisalaisäidin lässytykseltä lapsilleen mutta sitten tajusin, että näinhän sen pitääkin Kouvolassa mennä. Ruotsalaisuudessa on Kouvolan pelastus. Bamseby saa entisen kouvolalaisen kirosanan Kouvostoliitto kuulostamaan entistä enemmän alatyyliseltä ja rahvaanomaiselta kotikuntaansa solvaavien moukkien käyttämältä ilmaisulta. Bamseby pelastaa koko pohjoisen Kymenlaakson ja luo uuden uljaan yhteiseen hiileen puhaltavan seutukunnan.

Bamsebysta kehittyy nopeasti Suomen johtava ruotsalaisuuden ja ruotsinkielisen kulttuurin avomielinen ja suvaitsevainen keskus. Kaupungin myötämielinen suhtautuminen kaikkeen ruotsalaisuuteen viittaavaan saa ihmeitä aikaan. Venäläiset muuttavat takaisin Pietariin Kouvostoliiton sortumisen myötä ja tänne alkaa virrata ruotsinkielistä väestöä aluksi Etelä-Kymenlaaksosta ja sitten muualtakin Suomesta. Kymmenen vuoden kuluttua Bamsebyn väkiluku hipoo 120 000 tuhatta ja RKP on kaupungin  suurin puolue. Ruotsin kieli on kaupungin ykköskieli ja kaupunkiin virtaa kaikenlaisia stipendejä ja apurahoja Ruotsista ja muualtakin Skandinaviasta ja kulttuurielämä nousee uuteen uljaaseen nousukiitoon. Euroopan Unioni seuraa haltioituneena "Lilla Stockholmin" kehitystä ja tukee ruotsalaisen elämäntavan ylistystä ja kehitystä Bamsebyssa.

Vuonna 2025 Bamsebyssa hapansilakka haisee, kansa hymyilee, Vikingarna-musiikki soi ja lihapulla/muusi kioskit elävät kulta-aikaa. Vallasväki syö krapuja, laulaa juomalauluja ja kuuntelee Bellmanin viisuja. Museoita on enemmän kuin laki sallii, nuuskaa myydään puoli-ilmaiseksi kaikille täysi-ikäisille, kaupungin autokannasta 80 % on Volvoja ja kaikki vanhat Saabit on korjattu kaupunkilaisten käyttöön. Bamsebyssa on ilmaiseksi tarjolla kaikkien käyttöön 5000 kpl Monark ja Crescent merkkisiä polkupyöriä ja Utti-Hammassyrjän lentoasemalta SAS lentää halpalentoja ympäri Eurooppaa. Arki-iltaisin bamsebylaiset Strömsön tapaan ahertavat hymyssä suin kymmenissä kerhoissa rakentaen kaikkea kivaa vanerista ja lastulevystä sekä tanssivat varsinkin juhannuksena kansantansseja kymmenien salkojen ympärillä hurraata huutaen ja viiniä hienostuneesti siemaillen. Valkoisissa kesäpuvuissa ja olkihatuissa liikkuvat komeat herrat ja vaaleat daamit kiltteine lapsineen herättävät ansaittua ihastusta alueelle tulvivissa turistijoukoissa. Ruotsin kuninkaallisetkin ovat rakentaneet uuden kesähovinsa Bamsebyn rantamaille Estellevikiin.

Politiikka ja kunnan asioitten hoitaminen sujuu nykyään täysin ilman riitoja herrasmiesmäisen RKP:n taitavalla johdolla ja kaupunginjohtaja Lars Björnkulle on rivakka ja kunnioitettu herra. Bamsebyn kansanedustajat Jarl Lindström (PS), demareitten Anders Björkman sekä RKP:hen loikannut Sargit Palmen ovat arvostettuja poliitikkoja Helsingin Arkadianmäellä. Joka vuosi Bamsebyssa myönnetään korkeasti arvostettu ja tavoiteltu titteli, Vuoden Bamse-Årets Bamse, ansioituneelle kaupunkilaiselle, joka saa ilmaisen sisäänpääsyn kaikkiin Bamsebyn tapahtumiin, työsuhde Volvon ja komean valkovuokkokruunun jota sitten kantaa ylväästi koko kesän. Talvella sallitaan tukan- tai kaljunvärisen pipon käyttö kruunun alla.

Nuoriso parveilee Manskilla entiseen tapaan ja päästelee suustaan tunnettuja ruotsinkielisiä kauheuksia kuten "fy fan", "sjutton också" och "banne mig" ja nuorten neitojen patterikäyttöiset puhaltimet saavat kutrit hulmuamaan aivan kuin Ruotsin Euroviisuedustaja Carolalla konsanaan. BeeHoo (Bamsebys Hockey) pelaa jääkiekkoa SM-Liigassa jo kymmenettä kauttaan ja Bamset on voittanut kuusi kertaa koripallon Suomen mestaruuden valmentajaguru Johan Tojkanderin (ent. Jukka Toijala) johdolla. Koiranpaskoista, tai siis Bamsebyssa fiinisti koirankakoista, ei valita kukaan sillä kaikki kaupungin koirat ovat hyvin kasvatettuja Jämtlanninpystykorvia jotka tekevät asiansa tarkasti merkityille alueille jotka sitten yön aikana siivotaan. Kaupungin katujen, raittien ja jalkakäytävien lumitöistäkin on tullut bamsebylaisten harrastus ja oman talon edustan hyvin hoidetut lumityöt ovat statussymboli jonka eteen kovien pyryjen aikoina kaupunkilaiset ahertavatkin hymyssä suin hej, hej tervehdyksiä huudellen ja naapureitaan ja kaupunkia auliisti auttaen. 

Kouvolan Entiset Nuoret (KEN), nykyään Förra Ungdomar i Central Kouvola (FUCK), kunnioittaa menneitä aikoja pitämällä ruotsinkielisessä nimessään yhä sanan Kouvola ja rajaa toimialueekseen entisen kuuden kunnan keskeisen Kouvolan ja Iitin pudottaen alueestaan pois Bamsebyhyn liittyneet Luumäen, Savitaipaleen, Mäntyharjun ja Vierumäen.

Hyvin sujuu elämä Bamsebyn raiteilla ja kylillä ja vanhoja riitaisia 2000-luvun alun aikoja eivät kohteliaat ja kotiseudustaan ylpeät bamsebylaiset enää edes muistele. 

Heja Bamseby!

Johan Undvik


Ei kommentteja :