torstai 8. marraskuuta 2012

Kouvolan Sanomat halveksii mielipidekirjoittajia


Kirjoittelen aina silloin tällöin Kouvolan Sanomien Lukijalta-palstalle mielipiteitäni Kouvolan asioista. Tänään julkaistun lyhennetyn mielipiteeni jälkeen en enää koskaan kirjoita kyseiseen lehteen enkä myöskään sen verkkosivuille. Joku tolkku on lyhentämisellä ja otsikoinnilla oltava ja tässä tapauksessa olisi ollut parasta jättää koko tynkäjuttu julkaisematta. On niin käynyt ennenkin ja ns. "tiukkapipoisille" sanoisin, että saattoihan tuossa alkuperäisessä jutussa olla hieman huumorin tynkääkin.

Lähetin alla olevan viestin Kouvolan Sanomien toimitukseen Pekka Lakalle, Erja Yläjärvelle, Markku Espolle ja Kimmo Kankaalle. Kaikilla on jonkinlaiset pomon tittelit. Mikäli joku tai jotkut heistä vastaavat viestiini, julkaisen myös vastaukset tämän jutun jatkoksi.

Arvoisat ns. "lehtimiehet tai naiset"!

Lähetin eilen alla olevan tekstin lehteenne ja se myös julkaistiin Lukijat-palstalla kolmasosaan lyhennettynä ja täysin toisenlaisessa hengessä. Lehtitalonne omaa huikeat Persu-sympatiat tai sitten tarkoituksena on vain lyhentää juttuja täysin tunnistamattomaan muotoon. Ymmärrän jos teksti ei sovi lehtenne persulinjaan ja sitä ei julkaista mutta sitä en ymmärrä, että se lyhennetään täysin uudeksi. Olen muiltakin, ns. minua arvovaltaisemmilta kirjoittajilta, kuullut huimia tarinoita kuinka juttuja ja juttujen otsikoita on muutettu jopa loukkaavaan ja ivaavaan muotoon kirjoittajaa kohtaan.

Alkuperäinen tekstini oli seuraava:

Tähtisen hammas

Kuntavaalit saivat oikeastaan aika erikoisen tuloksen Kouvolassa. Persut nousivat suurempaan asemaan lähes toimintakyvyttömällä naisettomalla joukolla ja poliittinen repiminen alkoi heti. Yhtään ei yllätä se, että aloittaja oli Anssi Tähtinen maltillisen Jari Lindströmin sijaan. Sekään ei yllätä, että Tähtinen aloitti uhoamisen uuden sairaalan sijoituspaikasta. Tähtisen uhoaminen saattaa tulla kalliiksi Kouvolalle mutta oikeassahan Tähtinen nyt kuitenkin on. Ei sitä sairaalaa kannata suolle rakentaa, eikä muuten sinne Kuusankosken mäellekään. Ratkaisu on ollut ilmiselvänä kaikkien edessä eikä kukaan ole sitä huomannut. Poliittisten päättäjien tapaan olen tehnyt asian suhteen laajaa tutkimustyötä eli kävin lenkillä uuden sairaalan tulevalla kaikkia tyydyttävällä sijoituspaikalla.

Uusi sairaala rakennetaan Palomäen päälle. Autoilla sairaalaan tulijat ohjataan sisään nykyisen Palomäen hätäkeskusluolan kautta samoin kuin kaikki ambulanssiliikennekin. Luolaan louhitaan myös valtava parkkipaikka. Palomäen päälle rakennetaan korkea sairaala josta on upeat näköalat yli koko Kouvolan. Samalla saadaan se näkyvä maamerkki Kouvolan ohikulkutien varteen josta päättäjät haaveilivat pari vuotta sitten. Hyppyrimäet puretaan ja sairaalan sisällä olevalle keskusaukiolle tehdään vanhasta punatiilisestä vesitornista tunnelmallinen kahvila jonka kattoterassilta voi ihailla lasiseinien läpi kaupungin keskustaa ja kaunista luontoa johon liittyy Paskosuolle rakennettu Kouvolan uusi ja komea Keskuspuisto vesielementteineen. Vettähän siellä kyllä riittää. Jalkaisin liikkujille liikenne Kouvolan keskustasta järjestetään siten, että Ässä-tornin vierestä lähtee köysirata jossa on sadan hengen kabiinit. Köysiradalla voi sitten hurauttaa Palomäen sairaalaan maisemia ihaillen muutamassa minuutissa.

Venäjällä näitä suuria pilvenpiirtajiä kutsutaan Stalinin hampaiksi ja ehdotankin, että tämä uusi sairaala nimetään aktiivisen suorakentamisen vastustajan ja Kuusankosken puolustajan kunniaksi "Tähtisen hampaaksi".

Lehdessä julkaistu Kouvolan Sanomien muokkaama teksti:

"Rakennetaan uusi sairaala Palomäen päälle. Autoilla sairaalaan tulijat ohjataan sisään nykyisen Palomäen hätäkeskusluolan kautta samoin kuin kaikki ambulanssiliikennekin. Luolaan louhitaan myös valtava parkkipaikka. Palomäen päälle rakennetaan korkea sairaala josta on upeat näköalat yli koko Kouvolan. Samalla saadaan se näkyvä maamerkki Kouvolan ohikulkutien varteen josta päättäjät haaveilivat pari vuotta sitten".

Minun juttujani ette enää koskaan muokkaa sillä minä kirjoitin nyt viimeisen juttuni ns. lehteenne ja myös verkkosivuiltanne pysyn poissa. Kirjoittajan alkuperäisillä ajatuksilla ei nykyään ole mitään merkitystä aviisinne linjassa. Luulisi, että näin radikaaliin muutokseen pyydetään lupa tai edes informoidaan kirjoittajaa. Julkaisen myös molemmat versiot tänään blogissani Kouvolasta Kotoisin.

Onnea ja menestystä valitsemallenne mielipidekirjoittajia väheksyvälle linjalle!

Jussi Untolahti




perjantai 2. marraskuuta 2012

Kouvolan juorukalenteri




Toimittajilla ja varsinkin ns. roskajournalisteilla on ollut oikea tähtiviikko. Ensin vaalitulokset ja voittajien arvonta sekä sitten loppuviikosta kaiken kansan verotulot näyttävästi esiin. Kansalaisten iloksi on ryhmitetty rikkaat ja köyhät, julkut ja mulkut, tuksut ja paksut sekä maksaneet ja maksamattomat. Ajoitus on kuitenkin ollut huono maksimaalisen myynnin kannalta. Vaaleilla olisi komeasti ratsastanut koko viikon ja verotuloilla toisen mokoman. Nyt saattaa jo ensi viikon alussa tulla esiin muutama muukin uutinen.

Nykyäänhän kovinkaan moni ei haluaisi verotietojensa olevan julkisia joko suuruuden tai pienuuden tähden. Ennen oli toisin, sillä Kouvolassakin oli kunnia-asia päästä veroluetteloon ja mieluummin kärkipäähän. Muista Kouvolasta erään kauppiaan jonka huhuttiin maksavan todella kovaa palkkaa itselleen vain päästäkseen veroluettelon kärkipaikoille. Maksoipa samalla tietysti komean summan verojakin. Saattoihan ne huhut tosin olla kateellisten kollegoiden jupinoitakin. Silloin niin suosittuja painettuja veroluetteloita ei kai nykyään julkaista lainkaan mutta lehdistä ja Internetistä ne kyllä kattavasti löytyvät kuitenkin lähinnä suurituloisten osalta.

Papinkujan kollin nuoruudessa vaaleista ei niin hirveästi ollut huvia mutta veroluettelosta toki oli. Silloinhan verotiedot painettiin oikein luetteloon jota sitten myytiin ihmisille jonkin yhteisön tai seuran hyväksi. Meillekin se aina kotiin ilmaantui ja tarkkaan sitä tutkittiin myös kollien keskuudessa ja katseltiin paljonko kunkin vanhemmat tienaavat. Suurituloisia ihmeteltiin ja päätettiin, että kyllä mekin vielä joskus tuolla ollaan. Kateutta ei sentään siihen aikaan tunnettu ainakaan kollien keskuudessa. Vanhin veroluettelo edessäni pöydällä on nyt Kouvolan kauppalan veroäyriluettelo vuodelta 1955 mutta minulla ei ole aavistustakaan milloin niitten julkaisu myytävinä versioina on aloitettu. Vuoden 1955 luettelossa ei ole yhtään mainosta enkä tiedä sitäkään kuka sen on julkaissut. Luettelon on painanut Karjalan Kirjapaino Oy Kouvolassa. Vuoden 1966 veroluettelon on julkaissut yhteistyössä Kouvot Ry ja Kouvolan Urheilijat Ry ja se on painettu Lehtikanta Oy:n rotaatiossa tammikuussa 1968. Luetteloa on myyty kuntalaisille 2 markan hintaan.  Vuoden 1968 veroluettelo on painettu Myllykosken Kirjapaino Oy:ssä ja tulot ovat menneet Lions Club Kouvola/Salpaus Ry:n toiminnan tukemiseen. Sama yhdistys on julkaissut myös vuoden 1971 veroluettelon ja Myllykoskella sekin on painettu. Myyntihinta on silloin ollut 5 mk. Vuoden 1971 luettelossa on muuten 115 sivua kun vuoden 1955 luettelossa sivuja oli 64. Niin se vauraus on kasvanut ja maksajat lisääntyneet.

Vuonna 1955 Kouvolan suurimpia veronmaksajia olivat seuraavat firmat ja yksityishenkilöt.



Ensimmäinen sija tuli Osuustukkukauppa OTK:n 376.700 markalla eli euroina ilman indeksi korjausta n. 63.900 euroa. Sijalle 50 pääsi silloin salkkutehtailija talousneuvos Arvo Kääriäinen 25.000 markan vuosituloilla eli indeksillä korjaamaton euromäärä on n. 4.200 euroa. Listan kymmenen ensimmäisen joukosta taitaa olla kaksi maksajaa edelleen Kouvolassa jäljellä eli Kouvolan Sanomat ja Osuuskauppa Ympäristö. Yksityishenkilöitten ykkönen oli apteekkari Ossian Mannelin 85.640 markan vuosituloilla eli euroina 14.400. Kauppalanjohtaja Eino Tuulen vuositulot olivat muuten 27.600 markkaa eli n. 4.600 euroa.

Vuonna 1968 elintaso ja verotulot olivat jo ihan toista luokkaa.

Kärkeen vaadittiin jo Valion Meijerin 604.000 markkaa eli 101.600 euroa ja sijalle 49 pääsi kaupunginjohtaja Eino Brofeldt 74.500 markan vuosituloilla eli 12.500 eurolla. Kouvolan Rakentajat Oy:n toimitusjohtaja kiinteistöneuvos Paavo Eerola oli yksityishenkilöitten ykkönen 238.000 markan vuosituloillaan. Oikeastaan vain yksi silloisen kärkikymmenikön veronmaksajista eli VR on yhä toiminnassa. 

Vuoden 1971 verotettavien kärki tiivistyi.

Kymenmaa oli kärjessä 576.000 markalla eli 96.800 eurolla ja sijalle 50 vaadittiin kaupunginarkkitehti Väinö Vuorisen runsaat 100.000 markan vuositulot eli euroissa huimat 16.900. Sinikka Siefen oli yksityisten henkilöitten paras 197.000 markan vuosituloillaan ja niskaan hengitti Tornionmäen Supermarket-kauppias Veimo Laaksonen 184.000 markan vuosituloilla. Kärkikymmeniköstä on ainakin kaksi veronmaksajaa edelleen vaurastuttamassa Kouvolaa.

On se maailma 40 vuodessa muuttunut ja paljon. Vuoden 2011 runsastuloisin yksityishenkilö Kymenlaaksossa oli teollisuusneuvos Reino Uusitalo Pyhtäältä 1.790.000 euron (11 milj. markkaa) verotettavilla vuosituloilla ja sijalle 50 pääsi Matti Rikka 290.000 euron vuosituloilla. Sadan ensimmäisen joukkoon vaadittiin runsaat 200.000 euron verotettavat vuositulot ja tähän joukkoon mahtuu jo jokunen KENin jäsenkin. Kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki tienasi 163.000 euroa (lähes miljoona markkaa) ja Aimo Ahti 116.000 euroa vuodessa. Palkkansa arvoisia miehiä molemmat? Vuodesta 1968 kaupunginjohtajan palkka on siis kolmetoistakertainen mutta Suomen Pankin rahanarvokertoimella laskettuna palkkaero ei olekaan niin suuri. Brofeldtin vuoden 1968 palkka vastaa muunnettuna noin 107.000 euron vuosituloja joten Lamminmäen palkankorotus on ollut noin 4600 euroa/kk Brofeldtiin verrattuna. Melko kohtuullista kaupungin väkimäärän kasvuun verrattuna! Tehdyn työn laatuun ja tuloksiin en ota kantaa.

Raha on niin vanha keksintö, että sitä pitäisi olla kaikilla.(vanha jaalalainen sanonta)

Jussi Untolahti