keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Tuhlaus ja riitely jatkuu Kouvolassa


Papinkujan kollin nuoruudessa herrat olivat herroja joita kunnioitettiin ja jotka tekivät hyviä päätöksiä kotimaansa, maakuntansa ja kotikuntansa puolesta. Yhteistyötäkin tehtiin silloin paremmin tai sitten kabinettien riidoista ei kerrottu lehdissä ja radiossa. Televisio teki vasta tuloaan ja sosiaalisesta mediasta ei tiedetty vielä mitään. Kansanedustajat toki palkkansa saivat mutta tunnettiinkohan silloin lainkaan kunnallispolitiikassa kokouspalkkioita valtuutetuille ja lautakunnille. Joku perusahne ne palkkiot keksi ja sen jälkeen jokainen valtuusto on omia palkkioitaan korottanut kunnan tai valtion taloustilanteesta huolimatta. Niin nytkin ja Kouvolassa ilmoitus tuli jo ennen vaaleja joten se on helppo panna taas entisten tekijöitten piikkiin.

Yhteisten varojen tuhlaus ja oman edun tavoittelu on nykyään maan tapa. Korkean tason päättäjiä on oikeudessa tämän tästä ja kuvaavaa on, että kaikki kiistävät syyllisyytensä pöyristyneenä. On ostettu ja myyty ylihintaisia tauluja ym. taideteoksia ja varsinkin Tallinnan matkat ovat olleet suosittuja lahjuksia tai ns. etuja. Oksennuksella tai ilman. Kouvolan valtuustokin teki tässä taannoin kovaa kohun saattelemana seminaarimatkan Tallinnaan ja nyt on uusi taas tekeillä. Vanhan valtuuston päätösseminaari  pidetään usean kymmenen osallistujan voimin taas Tallinnassa. Kulut ovat kuulemma 10.000 € mutta takaan, että siihen ne eivät kokonaisuudessaan jää. Täysin normaalin elämän realiteeteista etäytynyt kaupungin oikeusoppinut pikkupomo Heikki Spoof perusteli Tallinnan matkaa sillä, että seminaarin pito Kuopiossa on kalliimpaa kuin Tallinnassa ja matka Kouvolasta Kuopioon kestää bussilla 7 tuntia. Eipä taida herra Spoof edes tietää, missä Kuopio on. Tallinnan kyllä muistaa? Kouvolasta Kuopioon on matkaa reilusti alle 300 kilometriä joten bussillakin matkan taittaa neljässä tunnissa. Saattaahan se tosin olla niinkin, että Spoof tuntee porukkansa ja tietää, että matka vie monen kapakan ja kusitauon kautta hitaasti kohti Kuopiota. Muistuu vaan mieleeni eräs valtuuston ja muitten päättäjien tekemä asuntomessumatka ryyppyjuhlineen Joensuuhun. Osa porukasta ei edes vieraillut koko asuntomessualueella. Virkistystaukojakin pidettiin menomatkalla ensin Luumäen motellilla ja sitten Imatran Valtionhotellissa ja kaikki kaupungin piikkiin. Tallinnan laivassa ei kukaan vaadi taukoja ja tarjoilukin on koko ajan toiminnassa joten jano ei edustajiamme varmasti piinaa ja oksennuksetkin siivoaa henkilökunta. Miettivätköhän seminaarista päätöksen tehneet herrat ollenkaan sitä vaihtoehtoa, että se olisi pidetty Kouvolassa ja etu olisi jäänyt kouvolalaisille yrittäjille. Olen aivan varma, että tätä vaihtoehtoa ei edes otettu esiin eikä oteta vastaisuudessakaan. Kuka sitä nyt Kouvolassa juhlisi?

Vakaa veikkaukseni on, että näin kunnallisvaalien jälkeen yhteisten varojen tuhlaus jatkuu täysin ennallaan ja entiseen malliin porukalla vähätellään niiden aiheuttamia kuluja. Yhdelläkään edusmiehellä tai edusnaisella ei ole selkärankaa nousta esiin ja vaatia tuhlailun lopettamista edes hyvän esimerkin takia. Hyvä johtajan ja päättäjän pitäisi näyttää joukkojen edessä esimerkkiä näissä säästötalkoissa mutta näin ei tule käymään. Kotkan malliin tosin on vielä matkaa. Meidän ylin johto ei kai sentään ole ajellut taksilla ympäri Suomea teatterimatkoilla ja etanakekkereissä vaimot ja kaverit mukana. Tosin Kouvolan historiastakin löytyy eräs häpeällinen ja jo unohdettu juttu mutta Kotkalle ei tässäkään läheskään pärjätä. Eräs kaupunkimme luottokortin haltija oli kerran ostanut junassa Helsingin matkalla kaupungin luottokortilla kahvit ja muna-anjovisleivän kun oma kortti oli jäänyt kotiin. Kohuhan siitä nousi ja se taisi olla yhden ajojahdin alkulaukauksia. Jos muistin asian väärin, niin kyseinen henkilö voi vaihtaa muna-anjoviksen vaikka kinkkuun tai jopa katkarapuun. Kotkalaisille maistuvia etanoita ei junasta tainnut silloinkaan saada.

Tämän aamun Kouvolan Sanomissa Persujen puolueloikkari Anssi Tähtinen aloitti jo repivän politiikan ja uhoamisen. Taisi vaalitulos olla herralle kova paikka kun ei ollut lähelläkään sakkinsa kärkeä äänimäärissä. Tähtinen sai reilun kolmanneksen Jari Lindströmin äänimäärästä ja Pekka Korpivaarakin kiilasi komeasti ohi. Tähtinen kyseenalaistaa Ratamo-päätöksen likaisena pelinä ja vaatii useitten päätösten uudelleen käsittelyä. Hän ei myöskään hyväksy 60-40 tasa-arvolakia vaan vaatii, että tasa-arvojakauma on tehtävä valtuuston voimasuhteitten mukaan. Tyypillistä puhetta naisia aliarvostavalta persulta ja puolueloikkarilta. Persujen politiikkahan selkeästi tähtää miesten maailmaan sillä heidän valtuustoryhmässä ei ole yhtään naista. Ratkaisu tähän ongelmaa olisi kuitenkin lähellä. Anssi Tähtiselle tehdään puolueen kustantama kunnon amerikkalainen parranajo ja laitetaan puolueloikkarille sopiva hulmuava hame päälle. Alkaisi tasa-arvo kolkutella Persujenkin porteilla.

Kouvolan Sanomissa komea uusien valtuutettujen kolmikko Kaisa Spies, Maija Lehtomäki ja Pekka Korpivaara uhosivat panevansa Kouvolan talouden kuntoon. Niinhän ne kaikki ennen vaaleja uhosivat. Veikkaan, että ensin pidetään parit valtuustoseminaarit Tallinnassa, koska Heikki Spoofin mielestä Kuopio on 7 tunnin bussimatkan päässä ja sitten palataan entiseen menoon ja vielä armottomampaan riitelyyn. Persut ja Tähtinen näyttävät jo mallia.

Olisi edes yhdellä valtuutetulla ryhtiä nousta vastarintaan Kouvolan parhaaksi.

Jussi Untolahti


torstai 11. lokakuuta 2012

Kouvolan Tavikset ja Luuserit Oy


Kouvolalainen luottamusluokituslaitos Tavikset ja Luuserit Oy on pudottanut paikallisten virkamiesten, poliitikkojen ja yritysten luottamusluokituksia alaspäin jopa roskaluottamusluokkaan asti. Tavikset ja Luuserit Oy:n päätavis Johan Undvik selvitti runsaslukuiselle medialle yrityksen luokitusmuutoksia entisen China Centerin portilla.

Porttileijonan päällä istuneen "Mie olen Kouvolast" t-paitaan pukeutuneen Undvikin tarina oli karua kuunneltavaa. Tavikset ja Luuserit Oy:n tavan mukaan aloitettiin hyvistä uutisista. Luottamusluokituksensa ÅÅÅ-luokassa on säilyttänyt Osuuskauppa Ympäristö joka tulee vastaamaan kauppakeskus Veturin haasteeseen massiivisella tavalla sekä palauttamaan  Ylä-Manskin  terassin entiseen loistoonsa. Samaan luokkaan on noussut myös Kesko Oy vahvistamalla vähittäiskauppaketjuaan Kankaron ja Tornionmäen uusilla Supermarketeilla. Parhaaseen ÅÅÅ-luokkaan on nostettu talvilevolle vetäytynyt Allun Torikahvila sekä myös Raussi-Yhtiöt Sippolasta jota monikaan ei tuntenut ennen yrittäjäpalkintoa. Samoin on ÅÅÅ-luokkaan nostettu ehdollisesti kaikki ne yritykset jotka avasivat toisen myymälänsä myös Tervaskankaalle. Myöhemmin keskustan myymälän lopettaminen pudottaa luokitusta armotta. Siinä ne positiiviset uutiset sitten olivatkin.

Seuraavaan tarkasti seurattavaan ÅÅ-luokkaan on pudotettu kaikki ainoan myymälänsä keskustasta Tervaskankaalle siirtäneet yritykset kuten esim. Suomalainen Kirjakauppa, Topsport, Intersport, K-Kenkä, Body-Shop, Fenno-Optiikka jne. ÅÅ-luokituksen perään näille yrityksille on vielä liitetty maininta LH eli lievä halveksunta. ÅÅ miinus-luokkaan on pudotettu kaikki puhelin- ja nettioperaattorit joitten tarjouksista ei nykyään edes Tavikset ja Luuserit Oy saa mitään tolkkua. Erityisesti luottamusluokitusta voi vielä pudottaa operaattorien valheellinen mainonta internet-yhteyksien nopeuksista. Kuvitelkaapa, että teille myydään esim. uuni jonka maksimilämpötila on myyjän mukaan 300 astetta mutta Tornionmäessä ja varsinkin Utissa uuni ei kuitenkaan saavuta kuin 200 asteen lämpötilan. Jää ruisleivät paistamatta.

Alempaan Å-luokkaan ovat joutuneet kaikki yritykset jotka kiertävät näinä vaikeina aikoina veroja tekemällä kuititonta kauppaa ja käyttämällä pimeitä työntekijöitä. Liitteenä on vielä maininta SH eli suuri halveksunta. Palvelujaan vähentäneet ja palvelumaksujaan nostaneet pankit on pudotettu myös luokkaan Å ja jatkuva alamäki on luottamusluokituksessa epäilemättä edessä varsinkin jos toimintoja siirretään pois Suomesta. Asiakkailta suljetut ja käteistä käsittelemättömät konttorit siirretään roskaluottamusluokkaan välittömästi. Muut yritykset ovat vielä säilyttäneet luokituksensa ennallaan. Kouvolan Sanomien luokituksen pudotusta tosin harkitaan lisääntyneen roskalehtimäisen uutisoinnin takia.

Päättäjillä, poliitikoilla ja virkamiehillä menee vielä huonommin. Kokoa ajan esiin tulevien riitojen, lehmäkauppojen ja rikosepäilyjen takia luottamus Kouvolan päättäjiin on alamaissa. Kaikkien yli 60-vuotiaiden luokitus on pudotettu muutenkin alimpaan mahdolliseen luokkaan koska nyt tarvitaan nuorempaa voimaa päättäjien vastuulliseen joukkoon. Yksikään päättäjä ei tällä hetkellä ole ÅÅÅ-luokituksessa mutta kunnallisvaalien jälkeen tilanne voi muuttua. Tavikset ja Luuserit Oy seuraa heidän tekemisiään todella tarkasti ja nykyään niin yleisen sisäpiirin tiedon varassa on helppo toimia koska kaikki jutut tulevat julki näin vaalien alla ja vieläpä lehtien palstoilla. Roskaluottoluokituksella merkityn Aimo Ahdin ajojahti alkaa saada jo koomisia pirteitä. Tavikset ja Luuserit Oy paheksuu tietysti kaikkia väärinkäytöksiä ja arvostaa suuresti rötöksien paljastajia. Nyt ollaan kuitenkin uuden porteilla. Kristillisten valtuutettu Vesa Vainio paljastaa ilmeisesti todella hurjia juttuja Woodinno- hankkeesta koska äityi lehdessä kertomaan saamastaan uhkauksesta sekä paljasti myös käyttäytyneensä huonosti kaupungin Tallinnan matkalla. Oli oman kertomansa mukaan jopa oksentanut päälleen. Rehellisen miehen sanaan voi yleensä luottaa mutta se on huonoa, jos tarinat muistuvat mieleen humalan huurujen jälkitiloissa. Tavikset ja Luuserit Oy päätti pudottaa Vesa Vainion luokituksen varmuuden vuoksi roskaluottamus-luokkaan lisämerkinnällä AH eli armoton halveksunta. Olikohan se reissu muuten tämä kuuluisa seminaarimatka jonka kerrottiin olleen koko ajan tiukkaa asiaa? Tavikset ja Luuserit Oy on käynnistänyt perusteelliset tutkimukset matkan tapahtumista ja syntyneistä kuluista. Johan Undvik kuitenkin kertoi tuntevansa jonkinlaista sielujen sympatiaa Vesa Vainiota kohtaan omien henkilökohtaisten reissukokemustensa perusteella.

Erityisen suurta huolta Tavikset ja Luuserit Oy tuntee siitä, että ilmeisesti joko virkamiesten ohjeet on epäselvästi tehtyjä tai sitten niitä ei ymmärretä. Jos niitä taas ei tahallaan noudateta esim. hankintojen yhteydessä, niin Tavikset ja Luuserit Oy on valmis siirtämään kaikki kyseisten asioitten kanssa tekemisissä olleet henkilöt ja heidän yhteistyökumppaninsa roskaluottamusluokkaan.

Kaupunginjohtaja Lauri Lammenmäen luokitusta ei ole viime aikoina kyetty tekemään lainkaan koska mies on ollut 4 viikkoa pois työstään maanpuolustuskurssilla.  Tavikset ja Luuserit Oy:n aamukahviseurue on ollut syvästi järkyttynyt Lamminmäen työn pakoilusta ja lähtöaikeista suuren Kouvolan johdosta. Miten nyt kukaan voi jättää näin hienon ja yhteen hiileen puhaltavan virkamieskunnan ja poliitikot saati kotikaupunkiaan aina kehuvat ja arvostavat kaupunkilaiset, etenkin entisten maalaiskuntien asukkaat. Aina ansiokkaasti Kouvolaa mollannut Persujen kansanedustaja Reijo Tossavainen on siirretty roskaluottamusluokasta A-luokkaan koska mies asuu Savitaipaleella ja on ollut jo runsaan viikon haukkumatta Kouvolaa julkisesti. Tavikset ja Luuserit Oy:n luokituksen A eli Arvaamaton ovat saaneet myös Paavo Väyrynen ja Silvio Berlusconi joiden vetäytymiseen ei voi luottaa ja joilla on taipumus putkahtaa esiin mitä yllättävimmissä paikoissa.

Luottamusluokituslaitos Tavikset ja Luuserit Oy saattaa julkistaa seuraavan luottamusmittarinsa kunnallisvaalien tiimoilta jo ennen vaaleja. Ehdokkaiden kannattaa olla siis varuillaan, jäljillänne ollaan!


Johan Undvik
Päätavis
Luottamusluokituslaitos Tavikset ja Luuserit Oy



tiistai 2. lokakuuta 2012

Essi vai Ado Kouvolan valtuustoon?


Kunnallisvaaleihin on aikaa vajaat neljä viikkoa ja puolueitten vaaliorganisaatiot on viritetty herkimmilleen. Vai onkohan sittenkään? Kävin nimittäin läpi Kouvolan Sanomien vaalikoneen tiedot kokonaisuudessaan Kouvolan osalta. Lukemisen jälkeen oli itsestään selvää, että kaikki ehdokkaat eivät ole lainkaan tosissaan yrittämässä valtuustoon vaan ovat selkeästi vain listojen täyttäjiä ja muutamien äänien kerääjiä. Näinhän se on ollut aina ennenkin. Yllättävän moni on kuitenkin jättänyt kokonaan osallistumatta KS:n vaalikoneen antamaan ilmaiseen mainostilaan. Osa on toki sinne kirjoitellut ajatuksiaan ja tämän tekstin välissä olevat lainaukset on otettu sellaisenaan kunkin ehdokkaan omasta tekstistä ja ne ovat ns. vaalilauseita.

"On tämäkin yhteiskunta, jossa möröt saavat syödä kenet vain haluavat."  Pekka Lehto, vas

Kun luki ehdokkaiden tekstejä, niin voi olla parempi, että eivät ole enempää kirjoittaneetkaan. Itse kirjoitetut tekstit vilisevät virheitä ja moni kertoo asiansa huutamalla eli isoilla kirjaimilla. Voi olla, että ehdokkaiden joukossa on joitakin henkilöitä, jotka eivät pärjää tietokoneen kanssa niin hyvin, että onnistuisivat kyselyn täyttämään. Luulisi kuitenkin, että ryhmillä on sen verran vastuuta ehdokkaistaan, että kaikkien tiedot saadaan esiin asiallisesti ja jopa lähes oikein kirjoitettuna.

"NYT Kääntyy Kouvolan Juna, Laitetaan uutta tuulta purjeisiin ja Karistetaan pölyt Valtuustosta!" Joni Riihelä, ps

Pääosin näissä vaalilauseissa oli käytetty vanhoja jo kuluneita vaalisloganeita joko ihan sinällään tai hiukan muunnettuna. Niissä painotettiin kouluja, syrjäkyliä, vanhuksia, positiivisuutta, välittämistä, rohkeutta, lapsiperheitä, taloutta, parempaa arkea, eteenpäin menoa, maalaisjärkeä, elämän arvoja, yhteistyötä ja muutoksen tuomaa voimaa. Hienoja asioita ovat kaikki tyynni ilman lääkettäkin.

"Vain otettu lääke ja annnettu ääni auttaa" Juha Päivärinta, ps

Suurta sinnikkyyttä valtuustotyössään Kouvolan parhaaksi aikovat osoittaa seuraavat ehdokkaat. Valtuustoon asioille aikoo mm. tämä kandidaatti.
"Asialle puolestasi Kouvolan valtuustoon!" Pirjo Konttinen, sd

Hieman toisenlaista sinnikkyyttä osoittavat seuraavien vaalilauseiden keksijät.
"Tärkeää ei ole perille pääseminen, sillä perille ei voi päästä, vaan tärkeää on suunta, pyrkimys, liikkeelläolo".(Mauno Koivisto) Marjo Lakka, sd
"Vaikka olisi vastatuulta, niin sortumatta soudan" Tiina Vilko, sd

Elämän totuuksiin ja pessimismiinkin perustaa osaamisensa muutama vasemmiston ehdokas.
"Vanhuus ei ole sairaus" Tuula Rantamo, vas
"Muuallakin on elämää kuin vain Kouvolan keskustassa"...Jaana Ström-Hietanen, vas
"Tämä päivä meni tällai ja huominen tuo uudet ongelmat" Markku A. A. Ruotsalainen, sd

Varojen mukaista elämää ja uutta verta kaupungin päättäjien joukkoon kaivataan kiihkeästi monessakin tekstissä.
"Suu säkkiä myöten" Pentti T. Janhunen, sd
"Puuhastelijat, visioiden vääntelijät ja vaikenijat vaihtoon!" Eero Mäkinen, ps

Näitä elämää suurempia ja välillä täysin käsittämättömiä ajatuksia oli myös jokunen joukossa.
"Mitään ei tapahdu, ellei mitään tapahdu!" Susanna Hillenbrand, ps
"Arki muovaa historian, elämä määrää tajunnan". Joonas Honkimaa, sd"

On sloganeita ollut joskus hieman hurjempiakin. Pirkanmaalla eduskuntavaaleissa painija Marko Asell otti päävastustajakseen Persujen Veltto Virtasen ja jakoi mainoksenaan kortonkeja joissa oli teksti "Marko sisään, Veltto ulos". Nykyisten valtuutettujen on kuitenkin syytä olla kovasti varuillaan kun seuraava huima kaksikko rynnistää Kouvolan poliittisten päättäjien joukkoon. Adon henkeäsalpaavalla uholla ja Essin jämäkällä poliittisella argumentoinnilla voi saavuttaa vain hyvän tai jopa loistavan tuloksen.

"Adossa on munaa enemmän kuin Buurilaisessa kanalassa. OLEN NÄTTI POIKA JA HERRA NUMERO 249 JOKA ON ETENKIN NAISTEN SUOSIOSSA. HERRATKIN VOIVAT HÄPEÄMÄTTÄ ÄÄNESTÄÄ MINUA".
Ado-Sakari Ala-Krekola, ipu

"Kaikki on vinksin vonksin Tai ainakin heikun keikun. Mutta ei ole kovin kauaa, Jos Essin saa paikalle".
Essi Frimodig, kok

Kunnallisvaalit tulevat olemaan Kouvolassa todella mielenkiintoiset ja veikkaankin, että tässä blogissa esitellyt mielipiteet kantavat kunkin ehdokkaan kirkkaasti valtuustoon. Ado kehui Allun torikahvilassa viime lauantaina saavansa ainakin 500 ääntä joten suurin mielenkiinto on siinä, kumman slogan kantaa aina valtuuston puheenjohtajuuteen asti, Essin vai Adon?

Älkää nyt hyvät äänestäjät kuitenkaan Iittiin tai Savitaipaleelle muuttako!

Jussi Untolahti