keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Tuhlaus ja riitely jatkuu Kouvolassa


Papinkujan kollin nuoruudessa herrat olivat herroja joita kunnioitettiin ja jotka tekivät hyviä päätöksiä kotimaansa, maakuntansa ja kotikuntansa puolesta. Yhteistyötäkin tehtiin silloin paremmin tai sitten kabinettien riidoista ei kerrottu lehdissä ja radiossa. Televisio teki vasta tuloaan ja sosiaalisesta mediasta ei tiedetty vielä mitään. Kansanedustajat toki palkkansa saivat mutta tunnettiinkohan silloin lainkaan kunnallispolitiikassa kokouspalkkioita valtuutetuille ja lautakunnille. Joku perusahne ne palkkiot keksi ja sen jälkeen jokainen valtuusto on omia palkkioitaan korottanut kunnan tai valtion taloustilanteesta huolimatta. Niin nytkin ja Kouvolassa ilmoitus tuli jo ennen vaaleja joten se on helppo panna taas entisten tekijöitten piikkiin.

Yhteisten varojen tuhlaus ja oman edun tavoittelu on nykyään maan tapa. Korkean tason päättäjiä on oikeudessa tämän tästä ja kuvaavaa on, että kaikki kiistävät syyllisyytensä pöyristyneenä. On ostettu ja myyty ylihintaisia tauluja ym. taideteoksia ja varsinkin Tallinnan matkat ovat olleet suosittuja lahjuksia tai ns. etuja. Oksennuksella tai ilman. Kouvolan valtuustokin teki tässä taannoin kovaa kohun saattelemana seminaarimatkan Tallinnaan ja nyt on uusi taas tekeillä. Vanhan valtuuston päätösseminaari  pidetään usean kymmenen osallistujan voimin taas Tallinnassa. Kulut ovat kuulemma 10.000 € mutta takaan, että siihen ne eivät kokonaisuudessaan jää. Täysin normaalin elämän realiteeteista etäytynyt kaupungin oikeusoppinut pikkupomo Heikki Spoof perusteli Tallinnan matkaa sillä, että seminaarin pito Kuopiossa on kalliimpaa kuin Tallinnassa ja matka Kouvolasta Kuopioon kestää bussilla 7 tuntia. Eipä taida herra Spoof edes tietää, missä Kuopio on. Tallinnan kyllä muistaa? Kouvolasta Kuopioon on matkaa reilusti alle 300 kilometriä joten bussillakin matkan taittaa neljässä tunnissa. Saattaahan se tosin olla niinkin, että Spoof tuntee porukkansa ja tietää, että matka vie monen kapakan ja kusitauon kautta hitaasti kohti Kuopiota. Muistuu vaan mieleeni eräs valtuuston ja muitten päättäjien tekemä asuntomessumatka ryyppyjuhlineen Joensuuhun. Osa porukasta ei edes vieraillut koko asuntomessualueella. Virkistystaukojakin pidettiin menomatkalla ensin Luumäen motellilla ja sitten Imatran Valtionhotellissa ja kaikki kaupungin piikkiin. Tallinnan laivassa ei kukaan vaadi taukoja ja tarjoilukin on koko ajan toiminnassa joten jano ei edustajiamme varmasti piinaa ja oksennuksetkin siivoaa henkilökunta. Miettivätköhän seminaarista päätöksen tehneet herrat ollenkaan sitä vaihtoehtoa, että se olisi pidetty Kouvolassa ja etu olisi jäänyt kouvolalaisille yrittäjille. Olen aivan varma, että tätä vaihtoehtoa ei edes otettu esiin eikä oteta vastaisuudessakaan. Kuka sitä nyt Kouvolassa juhlisi?

Vakaa veikkaukseni on, että näin kunnallisvaalien jälkeen yhteisten varojen tuhlaus jatkuu täysin ennallaan ja entiseen malliin porukalla vähätellään niiden aiheuttamia kuluja. Yhdelläkään edusmiehellä tai edusnaisella ei ole selkärankaa nousta esiin ja vaatia tuhlailun lopettamista edes hyvän esimerkin takia. Hyvä johtajan ja päättäjän pitäisi näyttää joukkojen edessä esimerkkiä näissä säästötalkoissa mutta näin ei tule käymään. Kotkan malliin tosin on vielä matkaa. Meidän ylin johto ei kai sentään ole ajellut taksilla ympäri Suomea teatterimatkoilla ja etanakekkereissä vaimot ja kaverit mukana. Tosin Kouvolan historiastakin löytyy eräs häpeällinen ja jo unohdettu juttu mutta Kotkalle ei tässäkään läheskään pärjätä. Eräs kaupunkimme luottokortin haltija oli kerran ostanut junassa Helsingin matkalla kaupungin luottokortilla kahvit ja muna-anjovisleivän kun oma kortti oli jäänyt kotiin. Kohuhan siitä nousi ja se taisi olla yhden ajojahdin alkulaukauksia. Jos muistin asian väärin, niin kyseinen henkilö voi vaihtaa muna-anjoviksen vaikka kinkkuun tai jopa katkarapuun. Kotkalaisille maistuvia etanoita ei junasta tainnut silloinkaan saada.

Tämän aamun Kouvolan Sanomissa Persujen puolueloikkari Anssi Tähtinen aloitti jo repivän politiikan ja uhoamisen. Taisi vaalitulos olla herralle kova paikka kun ei ollut lähelläkään sakkinsa kärkeä äänimäärissä. Tähtinen sai reilun kolmanneksen Jari Lindströmin äänimäärästä ja Pekka Korpivaarakin kiilasi komeasti ohi. Tähtinen kyseenalaistaa Ratamo-päätöksen likaisena pelinä ja vaatii useitten päätösten uudelleen käsittelyä. Hän ei myöskään hyväksy 60-40 tasa-arvolakia vaan vaatii, että tasa-arvojakauma on tehtävä valtuuston voimasuhteitten mukaan. Tyypillistä puhetta naisia aliarvostavalta persulta ja puolueloikkarilta. Persujen politiikkahan selkeästi tähtää miesten maailmaan sillä heidän valtuustoryhmässä ei ole yhtään naista. Ratkaisu tähän ongelmaa olisi kuitenkin lähellä. Anssi Tähtiselle tehdään puolueen kustantama kunnon amerikkalainen parranajo ja laitetaan puolueloikkarille sopiva hulmuava hame päälle. Alkaisi tasa-arvo kolkutella Persujenkin porteilla.

Kouvolan Sanomissa komea uusien valtuutettujen kolmikko Kaisa Spies, Maija Lehtomäki ja Pekka Korpivaara uhosivat panevansa Kouvolan talouden kuntoon. Niinhän ne kaikki ennen vaaleja uhosivat. Veikkaan, että ensin pidetään parit valtuustoseminaarit Tallinnassa, koska Heikki Spoofin mielestä Kuopio on 7 tunnin bussimatkan päässä ja sitten palataan entiseen menoon ja vielä armottomampaan riitelyyn. Persut ja Tähtinen näyttävät jo mallia.

Olisi edes yhdellä valtuutetulla ryhtiä nousta vastarintaan Kouvolan parhaaksi.

Jussi Untolahti


Ei kommentteja :