maanantai 3. huhtikuuta 2017

Esko "Lalli" Lavonen Kouvolan valtuustoon


Kuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut ja varsinainen äänestyspäivä lähestyy hyvää vauhtia. Kertaakaan en ole muistaakseni jättänyt vaaleissa äänestämättä. En ole koskaan ollut riippuvainen mistään puolueesta, ryhmästä, linjasta tai aatteesta. Olen äänestänyt vihreää, demaria, kokoomuslaista, kepulaista, sitoutumatonta, ruotsalaista ja kristillistä. Naista ja miestä, homoa ja lesboa ja kai jotain heteroakin. Tuttua ja tuntematonta, julkkista ja tavista. Pitkää ja pätkää, paksua ja laihaa. Eronnutta ja karannutta, rumaa ja kaunista. Eurassa asuessani äänestin listojen parhaan näköistä naista kun en ketään tuntenut, en sitä kaunistakaan. Kaunotar sai 6 ääntä, joten ei se hehkeyskään purrut juuri muihin kuin minuun. Koskaan en ole äänestänyt persuja, kommunisteja, piraatteja, enkä mitään muitakaan huuhaa puolueita tai ryhmiä onnettomista puolueloikkareista nyt puhumattakaan. Enkä äänestä nytkään.

Olen julkisesti kertonut jo aikoja sitten, että saatan nyt jopa jättää äänestämättä. Olen perin juurin kyllästynyt sinne tänne poukkoilevaan valtakunnan politiikkaan ja pettynyt riitelevään paikallispolitiikkaan koko Kymenlaakson alueella. Asiaan saattaa toki vaikuttaa sekin, että olen asunut täällä Kotkassa vasta pari vuotta enkä tunne ehdokkaita. No, yhden tunnen mutta kuten sanoin, persuja en äänestä. Tämä on aiheuttanut sen, että olen monet kerrat päässyt selvittelemään kantaani ystäville ja vähän muillekin. Hyvä niin, sillä uskon, että olen samalla saanut erään hyvän kouvolalaisen ehdokkaan taakse ainakin muutaman äänestäjän ja nyt yritän saada heitä lisää. Kenellekään en ole kantaani väkisin tyrkyttänyt ja asian tultua esiin olen vain kertonut suositukseeni syyn. Henkilökohtaisen ja painavan syyn.

Kerron sen nyt teillekin. Keväällä 2010 perustin Kouvolan Entiset Nuoret (KEN) Facebook-ryhmän ja heti parin viikon päästä alkoi olla painetta järjestää isolle porukalle kunnon juhlat. Ajatus ensimmäisestä Gaalasta alkoi itää sekavana mielessä. Siihen se olisi saattanut jäädäkin mutta sitten pirahti puhelin. Minulle soitti mies, jota en entuudestaan tuntenut kuin ulkonäöltä, ja tarjosi vapaaehtoisesti apuaan Gaalan järjestelyihin. Olin aivan ällikällä lyöty. Kuka hullu nyt haluaa tehdä ilmaista työtä oman työnsä lisäksi? Mies oli Esko "Lalli" Lavonen. Tapasimme pian ja aloimme pohtia Gaalan järjestelyitä. Kävimme ensin Brankkarilla ja totesimme paikan pieneksi ja hankalaksi koska oletimme, että Gaalaan saattaa tulla jopa 200 henkeä. Lalli tunsi Vaakunan Apa Salmen ja sieltähän se yhteistyökumppani sitten löytyi. Homma polkaistiin nopeasti käyntiin. Vaakuna hoiti tarjoilupuolen ja majoituksen, Lalli hankki bändit, esiintyjät, Dj:t ja juontajan ja minä istuin tietokoneen ääressä ja markkinoin Gaalaa sekä pidin yhteyttä Vaakunaan ja Lalliin. Koko ajan seurasin homman edistymistä levenevä hymy naamalla. Mika Saukkosen juontamaan KEN-Gaalaan 2010 lokakuussa tuli sitten 800 ihmistä ja lauteilla nähtiin mm. Kalevi Kullasvaara ja Tuure Kilpeläinen. Ilta oli suuri menestys.

Kesän 2012 KEN-Gaala Tykkimäessä oli sitten jälleen Lallin ideoima tapahtuma ja kun Tykkimäen Sakke Pasanen ja paikallisen osuuskaupan Apa Salmi lähtivät heti mukaan, oli homma toteutusta vaille valmis. Loistava sää ja hyvät järjestelyt kruunasivat mestaritaikuri Markku Purhon juontaman illan ja paikalla oli 1000-1500 KENiä seuralaisineen virvokkeita nauttimassa ja notkumassa Uudet Tuulet lauluyhtyeen ja Kaikko bändin sekä Tero Vaaran ja Mamban tahtiin. Iltaa jatkettiin iloisissa merkeissä sitten vielä Kouvolan keskustan terasseilla ja kuppiloissa. Lalli oli taas vapaaehtoisen ja palkattoman näyttönsä antanut. Mietin usein, että tekeekö Lalli näitä hommia Kouvolan takia vai pelkästään hyvää hyvyyttään koska osaa ja kykenee auttamaan? Oman edun tavoittelusta tai rahasta ei ainakaan ole kysymys. Olin joka tapauksessa kovasti kiitollinen hienolle miehelle.

Vastaavia tarinoita olen kuullut muualtakin. Lalli on auttanut muitakin ja ollut monessa mukana. Lalli tekee työtään lasten, nuorten ja perheitten parissa ja hyvin tekeekin. Lalli tuntee terveydenhuollon uudistustarpeet, ymmärtää vanhuuden tuomat ongelmat sekä on vakaasti sitä mieltä, että talous on tällä hetkellä Kouvolan suurin ongelma ja se on ratkaistava vaikka kuinka tiukoin ottein. Lalli pystyy riitelemättä yhteistyöhön Kouvolan alueella kulmakunnista riippumatta ja tietää myös Kymenlaakson maakunnan yhteistyön tarpeet. Lalli on ylpeä kotikaupungistaan ja tuntee Kouvolan päättäjät sekä virkamiehet ja on valmis kuuntelemaan kuntalaisia ja heidän ajatuksiaan Kouvolan kehittämisen suhteen. Lalli on oikea mies yhteisten asioitten hoitoon.

Kerron vain perusteluni ja tuon esille mielestäni hyvän vaihtoehdon Kouvolan parhaaksi. Jokainen päättää itse, ketä äänestää. Pääasia on, että menette äänestämään omasta mielestänne sellaista ehdokasta, joka osaa tehdä rakentavaa yhteistyötä koko Kouvolan ja Kymenlaakson etua ajatellen. Nyt on sen aika. Lallin aika.

Arvoisat kouvolalaiset ja myöskin Kouvolan Entiset Nuoret yli puoluerajojen, jos haluatte valtuustoon yhteistyökykyisen ja ahkeran miehen, piirtäkää äänestyslappuun numero 276 ja viekää Lalli Kouvolan valtuustoon.


Jussi Untolahti
Joutomies
Kotka
Ei kommentteja :