sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Kouvolan Veturissa on vetovoimaa
Poikkesin perjantaina pikaisesti kauppakeskus Veturin Citymarketissa. Nuoret mimmit ohjasivat liikennettä parkkipaikoilla ja kaikki sujui näppärästi ja nopeasti. Parkkiruudutkin olivat nykyautoille sopivin suuria. Ostosparatiisi jäi kuitenkin tarkemmin tutkimatta. Tänään olimme siellä Satun kanssa pari minuuttia ennen kahtatoista ja ovella oli jo pitkät jonot odottamassa sisäänpääsyä. Odotukseni koko Veturista eivät olleet kovin ihmeelliset. Onhan näitä kamalan kokoisia kauppoja nähty ennenkin ja monessa maassa.

Veturi kuitenkin yllätti positiivisesti. Kauppakeskus on selkeä ja riittävän väljä liikkua. Ruuhkaa ei ollut kuin silloin kun niukasti pukeutunut tanssitähti Ansku Bergström esitteli todella timmiä kroppaansa lavalla. Hyvältä näytti muuten se tanssikin, mitä nyt syrjäsilmällä vähän vilkaisin. Veturin monipuolisuus yllätti ainakin minut. Siellä pääsee leffaan, lapsille on leikkipaikat, väsyneille istumapaikkoja, vessoja lukematon määrä ja nälkäiselle löytyy monenlaista purtavaa tarjoavia paikkoja. Nuorisolle on burgereita ja pizzaa, löytyy kiinalaista ruokaa ja monenlaista muuta herkkua. Olin autolla joten olutpaikkoja en havainnut. Täytyy mennä joku päivä fillarilla tutkimaan asiaa.

Putiikkeja on moneen makuun kaikilta aloilta ja ainoastaan autokauppa taitaa puuttua. Selkeästi näki myös, että moni firma pelaa nyt varman päälle ja on aluksi avannut uuden pisteen Veturiin ja jättänyt vanhan vielä Kouvolan keskustaan. Tulevaisuudessa tulee varmasti käymään niin, että toinen sitten lopetetaan ja veikkaanpa, että se keskustan liike joutuu lakkautettavien listoille. Veturi on nimittäin niin vakuuttava esitys, että keskustan näivettyminen vaikuttaa hyvin uhkaavalta. Mutta vaikuttaa se muuallekin. Prisma joutuu myös totisen paikan eteen sillä sen muitten liikkeiden muodostama kauppakatu vaikuttaa todella aneemiselta Veturin viihtyisien tilojen rinnalla. Mitäpä Prisma sitten tekee? Nyt menee arvailujen puolelle mutta menköön. Osuuskaupalla on rahaa ja se vastaa varmasti Veturin haasteeseen. Prisman edellinen remontti ja uudelleen järjestelyt menivät ns. munille ja nykytilanteen huomioon ottaen hukkaan. Siitä on pakko rakentaa Veturin vertainen kauppakeskus ja tilaahan siellä on laajentaa länteen päin vaikka millä mitalla. Siitähän se sitten Kouvolassa huuto alkaa kun näitä jättejä on siellä kaksi rinnakkain keskustan ulkopuolella.

Kun edellinen on tehty, niin Kouvolan keskusta hiljenee ja sinne ei jää montaakaan isoa yritystä parin ruokakaupan lisäksi. Ei se ydinkeskusta kuitenkaan kuole. Se elpyy mutta miten? Taas menee arvailun puolelle ja mielikuvitus pääsee liitoon. Keskustasta tulee suuri iltaelämän keskus. Katettu kävelykatu Manski täyttyy pubeista, ruokaravintoloista, teemaravintoloista ja pikku palveluja tarjoavista yrityksistä sekä muista vapaa-ajan palveluja tuottavista paikoista. Tekno jumputtaa, kantri soi, karaoke raikaa, jazzin syke kuuluu uuteen elämään ja rokki elävöittää Kouvolan yötä. Keskustaan keskittyy lisäksi kampaamoita, partureita, elokuvateattereita, erilaisia hieromalaitoksia, tatutointi- ja lävistysfirmoja, meikkipalveluita, uhkapelifirmoja, antiikkikauppoja, divareita, etnisiä ruokakauppoja jne. Sivukujilla on sitten vähän hurjempaakin toimintaa, huumekauppaa, seksin myyntiä ja pikavippejä tarjoavia toimistoja sekä muuta hämärää bisnestä tekevää porukkaa. Poliisikin perustaa keskustaan pienen palvelukeskuksen putkineen hulvatonta iltaelämää hillitsemään ja laittomuuksia karsimaan. Näin Kouvolasta tulee Suomen kuuluisin iltaelämän keskus ja varsinkin hotellitoiminta kokee hurja elpymisen ja yksi uusi hotellikin rakennetaan.

Suuri muutos on Kouvolassa edessä ja edelliset arviot ovat totta viimeistään 10 vuoden sisällä. Siellä minäkin sitten reilut 70 mittarissa istun Manskilla olutta hörppimässä sekä jazzia ja kantria kuuntelemassa. Harmi, että Kari Tapio on kuollut.

Jussi Untolahti

Ei kommentteja :