perjantai 4. toukokuuta 2012

Elmo Kaipiaisista pelastaa Kouvolan


Kirjailija Juhani Peltosen luoma urheilusankari Elmo syntyi Kainalniemen kylään, joka kasvaa hänen elinaikanaan pienestä maalaiskylästä betonigeometristen konstruktioiden tuonelaksi. Jo hänen ristiäisissään ukki ennustaa Elmosta tulevan suurmiehen. Elmo on levoton sielu, joka lähtee 15-vuotiaana merille rakastuttuaan onnettomasti naapurintyttö Aliisaan.

Elmon palattua Kainalniemelle hänen ystävänsä Reijo "Rymy" Petkelström alkaa valmentaa hänestä huippu-urheilijaa. Elmosta tulee maailman paras urheilija, joka kahmii itselleen kymmeniä kultamitaleita Andien talvikisoissa ja Derwangan jättiläiskisoissa. Andeilla Elmo voittaa 50 kilometrin hiihdon, vaikka ottaa torkut kesken kisan. Derwangassa hän tekee sadan metrin juoksussa maailmanennätyksen (9,72), vaikka kaatuu kesken matkan. Lopulta Elmo voittaa käytännössä yksin muun maailman parhaista jalkapalloilijoista kootun joukkueen ottelussa "Elmo - muu maailma". Hurmioituneet radioselostajat Immo ja Lyly välittävät Elmon sankariteot maailmalle.

Kymenlaakson oma Elmo saapuu nyt kotikaupunkini Kouvolan avuksi. Elmo syntyi Kaipiaisissa joka hänen nuoruuden vuosinaan kuihtui kukoistavasta asemataajamasta pieneksi uneliaaksi kyläksi. Kaipiaisten keskustassa on nykyään vain kauppa, Rosita-baari ja Pallasojan metallitehdas. Elmolla on mielessään kauniit muistot Kaipiaisten Kajastuksen jalkapallojoukkueen suuruuden ajoista ja vilkkaasta rautatieasemasta. Kaipiaisten kuihtuminen suorastaan kyrsii Elmoa mutta hän ei kuitenkaan yritä löytää syyllisiä vaan päättää henkisen esikuvansa ja ystävänsä Risto "Remy" Martinssonin avustuksella pelastaa koko uuden Kouvolan ja palauttaa Kouvolan kaupungin entiseen kukoistavaan asemaansa kun kaupungin isät ja kyvyttömät poliitikot eivät siihen pysty. Elmo asettuu eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi ja menee huimalla äänimäärällä läpi koko maan äänikuninkaana. Elmo saa aluksi puolustusministerin vaatimattoman salkun ja lakkauttaa ensi töikseen Dragsvikin varuskunnan. Vaasan rannikkopatteristo siirretään Inarin Sevettijärvelle ja tykit suunnataan Ruotsin sijasta Venäjälle. Suomenkieliset kansanedustajat haltioituvat Elmon toimista ja Elmolle vaaditaan lisää valtaa ja vaativimpia tehtäviä. Alkaa kehittyä ns. Kekkos-ilmiö ja vaatimattomalle Kaipiaisten pojalle alkaa kasaantua lisää valtaa. Pian Elmon hartioilla on useita ministerin virkoja ja tietysti myös usean ministerin palkka. Vaatimattomana miehenä Elmo jakaa varojaan useille tahoilla, mm. Korian kissatalolle, Kaipiaisten Kajastukselle ja monille muille mutta aikoinaan Kouvolasta talkkunakaupunkia tehneet Kouvolan Martat jäävät kuitenkin ilman Elmon rahoja.

Hälytyskeskusten muutokset Elmo panee heti uusiksi. Kuopion ja Porin keskukset lakkautetaan ja Kouvolaan perustetaan Suomen suurin hälytyskeskus Palomäen uumeniin. Samassa rytinässä Elmo siirrättää Etelä-Suomen aluehallintoviraston eli entisen läänihallituksen Hämeenlinnasta takaisin Kouvolaan ja Kotkaan siirretty Kymenlaakson poliisilaitos palautetaan Kouvolaan. Poliisilaitoksen Kotkaan siirtäneen entisen ministerin Jyri Häkämiehen (kok) Elmo nimittää Kotkaan perustetun Hailien Ystävät Ry:n toiminnanjohtajaksi. Uuden Keskussairaalan rakentaminen aloitetaan välittömästi Palomäen huipulle ja Paskoharjun suosta muodostetaan komean Kouvolan uusi Keskuspuisto. Elmo on päässyt vauhtiin ja nyt häntä ei enää pysäytä mikään. Kuopion hovioikeus ja hallinto-oikeus lopetetaan ja toiminta keskitetään Kouvolaan. Myös Itä-Suomen yliopiston Kuopion toiminnot siirretään Kouvolaan mutta Joensuun toiminnot jätetään ennalleen sillä Karjalan väki on lupsakkaa eikä ole koskaan Kouvolaa syrjinyt. Entisen pääministeri Kataisen (kok) autioituneen kotipaikan Siilinjärven Sale ja Siwakin  suljetaan ja Jyrki Kataisen Elmo nimittää Tahkovuoren lentomäkiprojektin vetäjäksi tehtävänään siirtää Siilinjärven valtava valkoinen kipsikasa Tahkon huipulle. Movember-viiksillä naamioitunutta kipsinväristä Kataista kutsutaankin Savossa nykyään Kalpea-Kataiseksi.

Elmo puolittaa kansanedustajien määrän ja määrää vaaleihin niin korkean äänikynnyksen, että Rkp, Persut ja muut turhat puolueet putoavat seuraavissa vaaleissa eduskunnasta kokonaan. Elmon puolueella, Kouvolan kansanpuolueella, on 88 kansanedustajaa ja kokoomuksella, demareilla ja kepuleilla yhteensä 12 paikkaa joten valta on "Elmoilla". Seuraavaksi rakennetaan Kymijoen kanava ja Saimaan kanavan vuokrasopimus irtisanotaan. Kaikki länsi-suomen varuskunnat lopetetaan ja niiden toiminnot siirretään Vekaranjärvelle ja muihin itä-suomen varuskuntiin. Ei kuitenkaan Kuopioon. Ruotsinkielisiin kyliin jää vain puupyssyjen kanssa "giv aktia" huutelevia hurreja joita johtaa entinen puolustusministeri, matruusi evp. Stefan Wallin (rkp). Vaasan Marttojen ikiaikaiseksi puheenjohtajaksi Elmo nimittää puolustusministeri Anna-Maja Henrikssonin (rkp), alun perin muuten Anna-Maija, joka vei Kouvolasta hovioikeuden ja hallinto-oikeuden Kuopioon. Anna-Maja Henrikssonin päätehtävänä on totuttaa rantaruotsalaiset talkkunan syönnin karmeisiin saloihin.

Kimolan sulku rakennetaan ja myös vesiyhteys Verlan ja Repoveden välillä aukeaa Siikakosken sulun myötä. Orilammen Lomakeskus ostaa 4 uutta vesibussia ja höyryveturin vaunuineen joka ajaa väkeä Kouvolasta Hillosiin ja Orilammelle. Juna nimetään Vänniksi. Iitin kunnan Elmo liittää Lahteen mutta Tillolan seutu moottoriratoineen siirretään uuteen Kouvolaan. Jo näemmä Kainalniemeäkin  "betonigeometristen konstruktioiden tuonelaksi" nimitellyt ja myös Kouvolan nimeä pahasti vahingoittanut Kouvostoliitto-ryhmä kielletään Kouvolassa kokonaan kuten myös talkkunan myynti koko uuden Kouvolan alueella. Kouvolassa myymättä jääneet Marttojen talkkunat myydään kovalla hinnalla Vaasaan ja Kuopioon. Vanhentuneet talkkunajauhot lahjoitetaan hätäapuna venäläisen Kogalymin kaupungin uudeksi kotipaikakseen valinneelle Kouvostoliitto ryhmälle. Vaalikauden lopulla Elmo siirrättää kaikki Suomen toimivat paperitehtaat Kuusankosken ja Myllykosken tyhjiksi jääneisiin tiloihin ja elvyttää näin myös alueen pienteollisuuden. Kotikyläänsä Kaipiaisiin Elmo rakennuttaa vielä maailman hienoimman jousiammuntastadionin, Risto Ylätalo Stadiumin, ja siitä kehittyykin koko maailman jousiammunnan mekka.

Elmo on työnsä lähes tehnyt. Kouvolan kaupungin johtoon valitaan vielä uudet yhteistyökykyiset henkilöt ja kunnallisvaaleissa iloinen ja ikeestä vapautunut Kouvolan kansa valitsee valtuustoon positiivista nuorta porukkaa ja vanhat känkkäränkät jätetään kylmästi lehdelle soittelemaan. He liittyvät kuulemma sitten Lutuset Facebook-ryhmään ja saavuttavat nopeasti jäsenistön suuren suosion jatkuvalla riitelyllään.

Kouvola on nyt pelastettu ja Kaipiaisten suuri poika Elmo on vetäytynyt takaisin kotiseudulleen Kaipiaisten Rautjärven rannoille. Jos joku Kouvolaa kuitenkin vielä sorsii, niin Elmo on luvannut palata. Pitäkää poliitikot ja virkamiehet tämä kirkkaana mielessänne.

Jussi Untolahti


Ei kommentteja :