maanantai 2. huhtikuuta 2012

Kuusaalt tulee murha ryhmä Lipal


Seuraavaan tarinaan olen ottanut suuren joukon Kouvolan seudulle ominaisia nuorison käyttämiä sanoja ja ilmaisuja. Materiaali löytyy kokonaisuudessaan Arja Salmisen Kouvolan Entiset Nuoret (KEN) Facebook-ryhmän sivulle kasaamasta loistavasta KEN-Suomi sanakirjasta. Loput tarinasta olen yrittänyt kirjoittaa paikallisella murteella. Virheelliset murreilmaisut saan toivottavasti anteeksi.

Manskin lipa alle kasaantu ain lauantain varsinkii kesäl jo siin kuuen aikaa suht paljo väkee vähä joka suunnalt. Kouvolalaisii ol tietyst eniten mut Kuusaalt tul ja kiitsareil ain murha ryhmä Lipal. Kiitsari ajo sit uutta tietä siit Murhamäen jauhokaupan ohi ja ol nopeemp ku se vanhaa Hopeepajukujaa pitkin tuleva linkkuri. Inksan ja Mylsän suunnast toi linkkari kans kovast väkee Kouvolaa ja valkealaisten linjuri oli tähä aikaa just tulos Kuoleman kurvin kohal tai jopa Raviskil asti. Torkkarist moni karju jo kävel keskustaa päi ja kiltsit yritti tietyst liftail Lippaa kohti. Korjalt tul kans muutama tuttu hemmo niiku Kutvoin ja sen kaverit. Eskolanmäe Hiltonistkii oli jo Lipal tullu monta nättii kauppiksen mimmii, yks ol Lahest, pari iha Hesast asti ja loput ol kai Kotkast. Kaikk olkii sillo aina enstee alkuillast väijymäs muit nuorii Lipal. Siit sit moni lähti kavereitten kaa kuka mihinkii mut jo puolilt öin kaik rupes taas olee siin Lipal takas. Siin ko alko sillon se kuulusa hatunjako joka ei useinkaa tuonu ainakaa meil kolleil mitää mainittavaa tulost.

Manskin ees ol jo sillo kuuen aikaa parkis monenlaist kiesii. Kirvesmiehen Parrakuda, pari Kajakkikaksikkoo, joku ysiysi Saappi ja yks Ooppeli. Paalupaikal ol yks hieno Voortti, oikee Kapri. Sen peräs ol Luupää, pari Pahnaa, harmaa Juustohöylä ja yks Kusiainen. Laatokat ja varttikilon purkit ol jätetty kulman taa. Seppälän parkis ol muutama komee Voortti, Merkuri, Letukka ja vissii yks Raislerikii. Jenkkirautoi kuitenkii ja moni niist ol just Kuusaalt. Myö iskän autoil paikal päräyttäneet jätettii kärryt usein vähä sivummalle ettei niit vaa kukaan naarmuttas. Mopoil ja filetsoilkii aina joku tul mut ne ol vähä hankalii saattohommis ja joskus joku jopa puhko niitten kumei. Lutoil kumeil ol sit vitun paha ajaa varsinkii jos joku ol tarakas, siinhän saatto vaik rypäst oikee kunnol. Ennen kuppiloihi menoo monet otti lärvit kuka missäkii kute Jaakonpuistos, Assan puistos, Keskaris ja Sumariskii jotkuu kävi. Suosittui juomii ol omppoviini, nutikka, suovesi, kepu, gorilla sekä jopa pöytis ja kossu. Makkurikii joskus jotkuu siin yllätti ja sit yrjö lens kaares. Likoil jätkät yritti joskus juottaa jotai liköörii, oliks se ny sitä Triple Sekkii, ku se teki mimmit kuulemma kiimasiks. En mie kyl huomannu niis mitään eroo, joi ne mitä vaa.

Siihe aikaa tuttukii porukka ol kovast eri ikäist ja suosittui mestoi ol paljo. Jotkuu lähti kesäl Kalikseen ja sit talvel Kuntsil joraa, ne ku osas tanssii niit vanhoi tangoi, humppii ja valssei ja oliks se ny polkkaa ja jenkkaa. Myö ei kollien kaa paljo siel käyty ku ei oikee osattu ku hitait nojail ja hieroo, niitäkii vaa Kannuksen tanssilattian takakulmas. Monet niist, jotka ol jo yli 18 vuotiait meni Ylä-Mannerii vetää keppanaa jos Hirvoin päästi sisää ja Hämäläise rouva suostu myymää. Omist pulloistkii siel joskus otettii huikkaa. Saluunas moni kans poikkes ja Sipparis käytii joskus syömäskii jos ol rahaa ja vaik joku vakiohoito mukaan. Alkuillast jotkuu kävi sillo myös siin Ympsäs, toiset sit taas Popparis ja vähä vanhemmat men joko Kartanon karvahattuu tai jopa Mutterii. Sinne myö ei uskallettu mennä. Kun pohjaa ol otettu sopivast ni sit lähettii joko Retkuu tai sit vähä myöhemmin kun vanha linski purettiii, ni sit mentii jo Kannuksee. Siel juotii sit kaljaa tai apinajuomaa ja kiireet veti jotain makeet liköörii tai sit niit sinisii enkelei. Hotkoppii, Kartanoo tai Kymppähovii men vähä vanhemmat porukat tanssimaa. Siel ol aina jotai orkkii soittaa niiku sit myös Monrepoos. Olihan niit aluks myös Kannukses. Ku Kannuksen systeemit sit muuttu, ni sen jälkee myö ainakii siirryttii sen Taivaallisen Makkurin Aukion toisel laidal sinne Kummitätii joka sit myöhemmin ol se Omppu tai Renople. Se ol kyl kova paikka ja suosittu aikoinaa.

Ne jotka ei lähteny kuppiloihi jäi siihen kylille väijyy. Pilluralli pyöri ratalla jo alkuillast täyttä päätä Lipan ja Sipparin parkin välil ja heti ku ilta vähä pimeni niin moni nappas siit kyytii jonku piikkitissin ja vei sen sit pienen kurvailun jälkee vaik Unskalle, Snakkii tai jopa Utin baaril iltakahvil. Kovimmat kollit pyrki tietyst saamaa mimmei myös yäuinnil sinne Vennan rantaa tai Käyskil. Jotkuu kävi Lappalkii Särkil tai sit siel Hautalan rannas. Siel rannoil olkii joskus elokuun pimein iltoin aika kuhina ja joskus joku orpokotikii täytty aidost elämäst.

Puolenyön paikkeil porukkaa alko taas kasaantuu siihe Lipa alle. Nättii iineksii ol ku ketun nenää ja kollit kyttäs niit uuet dongarit jalas ja komeet rotsit pääl. Kauppalankatu ol hitaast ajavii autoi  täynnä. Monis autois oli ikkunat auki, musa soi ja sikaosastokin oli porukkaa pullollaan, varsinkii niis jenkeis. Vosikat ol kiukkusii ku ne ei päässy lasettaa siit läpi vaik tolpil ol jo jonoks asti pokaa. Rokka tai lihis paril nakil oli monen yöpala siin Mannerin Jätepalas. Taishan sielt saaha silloin jo kanahampurilaisiikii. Hirvone ol siinäkii aina yöl ovimikkoon ja Jorma pitikii porukan hyväs järjestykses. Välil siin kadul vähä tapeltiikii mut aika harvoin ketää tarvi Mäel asti viedä. Normaalist vaa sulas sovus väijyttii josko sais jonku kyytii tai pääsis muuten vaan saatille. Aika harvoin onnistuttii mut mukavaa siel silti oli. Lämpösiin kesäiltoin ei meinannu millää malttaa lähtee kotii. Ainoo lohtu ol, ett ens lauantain on taas sama hauska touhu ees.

Onneksi oli mitä odottaa!

Jussi Untolahti


Ei kommentteja :