tiistai 8. huhtikuuta 2014

Kouvolaa on mollattu jo vuosia

                                              
                                                                Papinkuja


Ensimmäisen blogini kirjoitin runsaat kolme vuotta sitten maaliskuussa 2011. Ennustelin eduskuntavaaleja jotka sitten Kouvolan osalta päättyivät melkoisen surkeasti ja lähes ennusteeni mukaan. Jari Larikka, Markku Pakkanen ja Markku Laukkanen putosivat kun taas Sari Palm teki komean tuloksen. Vain Persujen osalta meni ennusteeni täysin metsään. Vaalien jälkeen ilmeeni kuitenkin kirkastui. Kouvolan pahin mollaaja Reijo Tossavainen muutti välittömästi vaalien jälkeen Savitaipaleelle. Tunne oli hieman ristiriitainen kun Valkealaa kotipaikkanaan hehkuttanut pahanilman lintu pyrähti räksyttävään lentoonsa kohti Savitaipaletta. Lievää myötähäpeää tunsin niiden 3500 kouvolalaisen puolesta jotka äänestivät vaaleissa tätä kaksipesäistä loikkaria. Valitettavinta on, että Kouvolan mollaaminen on "Tussumaisen" toimesta jatkunut lehtien palstoilla, eduskunnassa ja ilmeisesti myös Savitaipaleella sekä koko Etelä-Karjalassa.
On sitä narinaa riittänyt näiden vuosien aikana Kouvolassakin. Kouvolan Sanomien säälittävä ”Napakat-palsta” on auliisti antanut palstatilaa kaikille uuden Kouvolan vastustajille. Oikeinhan se on, mutta kun suurimmalle osalle kirjoittajista koko uuden kunnan synty ja siihen liittyvät velvoitteet ovat täysin hämärän peitossa. Lisäksi palstalle viestejä lähettävät selkeät provokaattorit pitäisi pystyä karsimaan pois. Välillä roskalehtien otsikoihin yltynyt ”Piski” on kuitenkin liikeyritys ja lukijat ovat tärkeitä joten myynti sanelee tuotannon tason. Kaikki Kouvolassa tapahtuneet asiat on siis pantu uuden Kouvolan syyksi. Kouvolan Sanomat ja myös Kouvolan kaupunki olisivat voineet napakammin oikoa näitä täysin vääriä käsityksiä ja koettaa saada ihmiset ymmärtämään, mistä tässä on kysymys. Kouvolan Sanomien kepu-persu linja ei tätä ainakaan Erja Yläjärven aikan sallinut mutta nyt kun Yläjärvi on saanut täältä hatkat, niin jokohan linja pikkuhiljaa muuttuu. Toisaalta se saattaa ehkä olla ihan turhaakin koska tämän tason ”älykköihin” tosiasioitten esiin tuominen tuskin pystyy vaikuttamaan. Ei riitä, että lehdestä lukee ”Napakat” ja tarkistaa ”Salkkarien” alkamisajan. Vielä huolestuttavampi on se väestön osa joka ei lue lainkaan lehtiä ja joiden koko tiedonsaanti on ns. ”asioista perillä olevien tahojen” varassa. Nämä kaiken tietävät mielipidevaikuttajat tekevät suuressa viisaudessaan rumaa jälkeä tietämättömien läheistensä keskuudessa.

Nykyään vastustetaan siis lähes kaikkea. Jopa Tervaskankaan ostoskeskuksen rakentaminen on herättänyt yllättävää kiukkua ja monien on ollut aivan ylivoimaisen vaikeaa tajuta, että sehän rakennettiin yksityisellä rahalla. Alueelle tuli kaikkiaan liki 90 yritystä ja noin 1000 työpaikkaa joten kyllähän sillä on iso merkitys Kouvolalle. Prisman laajennus ja varsinkin parkkitalon ajo-opasteet ja siellä liikkuminen huolestutti monia ihmisiä ainakin mitä tulee Napakoihin kirjoitettujen viestien määrään. Myös kouvolalaisen Osuuskaupan jatkuva laajeneminen on tullut siihen pisteeseen, että kaiken katkerasti näkevät ihmiset ovat alkaneet puhua ”vihreästä mafiasta” ja lietsoneet vihaa koko osuuskauppaa kohtaan. Totuushan on, että suomalainen hyväksyy sen, että jollain menee hyvin mutta ei liian hyvin. Silloin alkaa hiljalleen voimistuva vastustus sekä alinomainen kitkerä napina ja unohtuu helposti Osuuskaupan suuri merkitys Kouvolalle ja kouvolalaisille. 

Uuden Ratamo-keskuksen eli sairaalan rakentaminen ja varsinkin sen tuleva sijainti on aiheuttanut viime aikojen kuumimman ja kiivaimman keskustelun Kouvolan alueella. Melkoisia uhkakuvia ja huimia vertauksia on esitetty ja esitetään edelleen varsinkin erään kuusankoskelaisen puolueloikkarin ja hänen kumppaniensa toimesta. Haluaisinkin nähdä sen ihmemiehen joka sijoittaa uuden sairaalan kaikkia tyydyttävään paikkaan. Ovelta ovelle liikkuva laitoshan sen pitäisi olla. Pienempää jupinaa on Kouvolassa aiheuttanut hätäkeskuksen loppuminen, hovioikeuden ja hallinto-oikeuden siirrot, ammattikorkeakoulun muutokset ja Hankkijan tontin ja aseman seudun rakentaminen. China Centeristä ja Valkealan sairaalasta en aio enää edes kirjoittaa tämän enempää. Yksi kestoaihe on kuitenkin aina ylitse muiden, Kävelykatu Manskin puro. Sille vetää vertoja vain jokavuotinen ”koiranpaska” keskustelu.
Kaikki on siis Kouvolassa päin ahteria, vai onko? Tavallisen kaupunkilaisen elämään kuntamuutos ei ole juurikaan vaikuttanut. Minä näen tulevaisuuden vuosien päässä ”perusnapakoita” positiivisemmin ja uskon vakaasti, että tämä muutos on hyvä ja paremmaksi tulee. Kuntamuutoksen myötä meillä on hyvin monitahoinen ja sijainniltaan hyvä kaupunki jossa on tulevaisuudessa vilkas keskusta, monta isoa taajamaa, valtava Market-alue, Kymijoki, Repovesi, Väliväylä, Verla, Mustila ja Tykkimäki. Kouvolaan rakennetaan uutta liiketilaa ja asuntoja. Repoveden kansallispuistoa kehitetään, Kuusankosken keskustan ilmeen muutosta toteutetaan ja ranta-alueita parannetaan. 
Tykkimäki rakentaa vesipuistoa, saadaan ehkä oma sairaala, urheilupuiston uudistus on ajatuksissa ja kävelykatu Manskin purokin varmaan peitetään lopullisesti ja keskusta muutenkin saadaan taas vetovoimaiseksi kauppapaikaksi. Pian kaupungin työntekijöitten määräkin on lähellä oikeaa ja kestävää tasoa ja kaupungin talous kääntyy plussan puolelle. Lisäksi Kouvolan imagoa yritetään muuttaa positiivisempaan suuntaan. Siinä sitä onkin iso työ Kouvolan kaupungin kulttuuripalkinnollakin palkitun Kouvostoliitto-ryhmän ja muutaman muun some-ryhmän pitkään jatkuneen piilovittuilun ja kaupungin mollaamisen jälkeen. 

Kun se Ratamon sijoitus on suuri ongelma, niin olisikohan seuraavassa tarinassa oppia myös Kouvolan Ratamo-keskuksen rakennuspaikan suhteen. Länsi-suomalainen tuttuni ratkaisi uuden rakennuksen sijoituspaikan komeasti. Kaveri päätti rakentaa mökilleen rantasaunan mutta ei saanut lupaa sijoittaa sitä lähellekään rantaa. Rakennustarkastaja määritteli paikan ja siihen se sauna sitten rakennettiin. Mutta saunan alle asennettiin pyörät ja ratakiskot jotka johtivat rantaan aivan laiturin kupeeseen. Saunaan laitettiin sähkömoottori ja sitten kun kylpijät haluavat uimaan niin ei tarvitse muuta kuin painaa nappia. Sauna lipuu hiljaa rantaan ja kuistilta pääsee suoraan veteen. Uinnin jälkeen kylpijät takaisin saunaan ja sitten koko rakennus palaa alkuperäiselle paikalleen metsän siimekseen. Rakennustarkastaja sai hepulin mutta mikään pykälä ei kiellä saunan käymistä rannassa. Siellä se sauna kulkee edelleen omistajansa ja hänen ystäviensä iloksi. Ratamo siis pyörille tai lautalle sijaintipaikan mukaan!

Mie oon Papinkujan kolli Kouvolast ja ylpee siit!

Jussi Untolahti

Ei kommentteja :