perjantai 28. lokakuuta 2011

Lihis kahel nakil         


Kouvolan ensimmäinen ”pienimuotoinen lihajalostemyymiö”, josta olen kuullut, oli Jalmari ”Jallu” Kyttälän käsivoimin työnnettävä nakkikioski. Tarinoitten mukaan Jallu myi herkullisia tuotteitaan ainakin kauppatorilla ja jossain siinä Seppälän talon kulmilla. Kioskiaan Jallu säilytti kuulemma silloisen Valtakadun varrella olleen Yhdyspankin takapihalla. Onhan niitä muitakin myyjiä toki saattanut Kouvolassa olla ennen Jallua.

Omat kokemukseni alkoivat -60 alkupuolella Kymen Lukon aukiolla Kankaan Koulun aidan vieressä olleen perinteisen nakkikioskin, tai kuten vaarini sanoi nakkiputkan, asiakkaana. Jos rahaa oli jäljellä luikkarin soittoillan kuuman mehun jälkeen, niin siitä ostettiin aina piirakoita tai nakkeja kotimatkalla Papinkujalle. Valikoima oli siihen aikaan runsas, suomi-makkaraa, nakkeja, lihapiirakoita ja omenapiirakoita. Saattoi olla myös jotain lenkkimakkaraa. Mausteina oli sinappia ja ketsuppia. Kioskia piti mukava ja leveyssuunnassa hyvin isokokoinen nainen joka meille kolleille antoi aina välillä vähän ylimääräistäkin eli niitä kuuluisia ”halenneit”. Aamulla kouluun mennessä aina varmistettiin, että täti oli vielä mahtunut kioskista ulos. Oltiin siis omasta mielestä jopa pieniä humoristeja. Kun sitten talvella 1966 muutimme Pikku-Palomäelle, niin vakiopaikaksi muodostui teatterin edessä ollut kuuluisa Jennyn nakkikioski. Samanlainen pieni myymälä kuin tuo edellinenkin ja myyjänä mukava Jenny. Ja ”halenneit” sai Jennyltäkin. Vastaavanlaisia kioskeja oli Kouvolassa silloin useita. Niilo Kivirannan kioski oli siinä Mutterin kulmalla ja muistaakseni myös Kellomäessä oli samanlainen nakkiputka. Jostain on syöpynyt mieleen myös Tornionmäen vesitornin luona ollut nakkikioski jota piti liehuvatukkainen mies. Olikohan myös siinä Seitsemän männyn puiston vieressä nakkari, Kuumapalan edeltäjä? Lähiseudulla oli vastaavia nakkiputkia ainakin Kuusaalla, Korialla ja Voikkaalla. Varmasti myös Anjalassa, Myllykoskella ja Inkeroisissa mutta sinne asti meidän kollien matka harvemmin vei.

Kun alettiin mopoilla ja vihdoin autoilla liikkua laajemmalla alueella, tuli vakiopaikaksi legendaarinen Nipan Grilli. Nipa muonitti niin poliisit kuin palokunnankin ja toimi korottomana pankkina monille tilapäisesti rahattomille kulmakunnan nuorille. Velkansa takaisin maksaminen oli tietysti kunnia asia ja se edisti myös asiakassuhteen molemminpuolista jatkumista. Näihin aikoihin alettiin kuitenkin hitaasti mutta varmasti tulla perinteisen yhden myyjän nakkikioskin tien päähän. Kioskiaan laajensi myös Nipa ja tuotevalikoima kasvoi kasvamistaan. Tuli lisää mausteita, salaatit ja mm. se kuuluisa ”Torkkarilainen”, katajansavumakkaraa sisältänyt herkkupala. Samoin rakensi isomman grillin Niilo Kiviranta siihen Mutterin takana olevalle parkkipaikalle. Hataran Make perusti Vauhti-Nakin Kaunisnurmen R-Kioskin viereen ja sitten Teuvo Toivokoski ison grillin siihen Anttilaa vastapäätä eli nykyisen ”Anttilan Macin”. Hansan taloon ilmestyi Hansa-Grilli joka oli kuuluisa hyvästä kanahampurilaisestaan. Kahdessakin kohtaa toiminut Mannerin Yöpala ja portieerien kruunamaton kuningas Jorma Hirvonen ovat varmasti jääneet kaikkien siihen aikaan Kouvolan yössä liikkuneiden mieleen. Kossilan Eijan kuuluisa Kuumapala Cumulusta vastapäätä ravitsee meitä vieläkin, tosin hieman eri paikassa.

Näillä pärjättiin vuosia pitkälle eteenpäin. Sitten tuli kai ensimmäinen Kebab-kioski. Olikohan siinä Hansassa Huoltokadun puolella? Se oli jotain uutta ja ihmeellistä. Myös muita uutuuksia alkoi tulla Kouvolaan. Go Inn, Rosso ja muutama muu avasivat tietä pizzojen maailmaan. Sitten vuosi 1994 muutti taas tilanteen kokonaan. Kellomäen Unionin tontille avattiin Kouvolan ensimmäinen Mcdonald’s. Sitten tulivat Hesburger, Rolls ja monta muuta. Tavaraa alettiin myydä ulos  kertakäyttöpakkauksissa ja siitä lähtien jälki valtavine roskamäärineen on kaupungissamme ollut  sen mukaista. Mutta ei se tähän jäänyt. Nyt samoilla apajilla ovat kilpailemassa myös Picnic, Arnolds, Subway, FiestaTex Mex sekä kymmenet pizza/kebabpisteet pizzatakseineen. Vielä tuli silti jotain uutta. Jossain vaiheessa parina viime kesänä törmäsin kesäyönä Manskilla pienistä kärryistä Hot Dogeja myyvään kaveriin. Kyllä maistui muuten hodari kuppilaillan jälkeen hyvältä. Toivottavasti kaveri on siellä ensi kesänäkin herkkujaan myymässä.

Pienet nakkikioskit ovat jo aikoja sitten kadonneet. Samoin pääosin pienet grillit. Nipan Grilli ja Anttilan Mac ovat toki jäljellä. Kuumapala Eija & Helena on kai ainoa joka on yhä alkuperäisillä omistajilla. Kaupankäynti on jo suurelta osin siirtynyt isompiin kansainvälisten ketjujen yksikköihin, osuuskaupan pisteisiin tai Koti-Pizza tyyppisiin paikkoihin. Oma lukunsa ovat sitten vielä tiuhaan omistajia vaihtavat pienet pizza- ja kebabmyymälät kotiinkuljetuspalveluineen.

Kyllä se valinta vuonna 1964 helmikuussa Kankaan koulun kulmilla oli silti paljon helpompaa. ”Lihis kahel nakil” ja taas elämä hymyili pikkukolleille.

Jussi Untolahti
Ei kommentteja :