perjantai 14. lokakuuta 2011

Kouvolan kaunottaret ja kollit

Meitä Papinkujan kolleja ei -60 luvun puolivälissä ajanut luonto puuhun kuten sitä niin kuuluisaa tikanpoikaa. Naapuruston isompien veijareitten hurjat naisjutut sen sijaan toimivat oivana esiopetuksena ja opastuksena tulevaan elämään ja yhteiseloon myös naisten kanssa. Kaukaa ihailtuja kauniita naisia alkoi yllättäen ilmestyä myös meidän keskenkasvuisten kollien elämään. Tässä tarinassa jokunen muistiini syöpynyt seutukuntamme kaunotar tuolta jo muutamien vuosien takaa.

Nuorena kuulin usein kun vanhempi kaarti kertoili tarinoita tarunhohtoisesta kaunottaresta Armi Kuuselasta joka Helsingin Olympiavuonna 1952 voitti Miss Universum tittelin ja oli näin maailman kaunein nainen. Kouvolaan Armi liittyy siinä suhteessa, että Armin managerina toimi kouvolalainen kulttuurihenkilö T. Kalervo Keranto. Kun Armi sitten avioitui Virgilio Hilarion kanssa ja muutti Filippiineille kirjoitti Keranto asiasta kirjan ”Kaunotar katoaa Kauko-itään”. Silloin huhuttiin, että Kerannolla olisi ollut myös omia suunnitelmia Armin tulevaisuuden varalle. Harmi ettei T. Kalervo onnistunut Armia hurmaamaan. Saattaisi neito asua vieläkin Kouvolassa.

Ensimmäisen ja Kouvolassa silloin melkoisen julkisuuden saaneen tapahtuman muistan vuodelta 1964. Silloin Suomen kauneimmaksi naiseksi ja Miss Suomeksi valittiin Kouvolan oma tyttö Sirpa Suosmaa. Aivan ihmeellisen kaunis nainen jonka sisar oli vielä samassa koulussa kuin minä. Sirpankin sitten mallin työt veivät Helsingin suuntaan ja muistelen, että Ikla Oy:n tekstiilifirma omistajineen liittyi jotenkin jopa Sirpan perhe-elämään. Pari vuotta myöhemmin vuoden 1966 Miss Skandinavia kisoissa rävähti sitten uudestaan. Miss Suomi kisoissa 1965 mukana ollut Eija Häkkinen pääsi mukaan Miss Skandinavia kisoihin ja voitti ensimmäisen perintöprinsessan tittelin. Kun Eija sitten vielä meni naimisiin tunnetun kouvolalaisen ralliautoilijan Raimo ”Rampe” Kossilan kanssa, niin voitte vain arvailla meidän kollien kaukaisen ihailun määrää.  Kouvolassa oli nyt ihan oma pidetty ja ihailtu superpari. Eijan voi muuten nykyisin bongata kuuluisan grilli Kuumapalan myyntitiskin takaa. Kolmas sen ajan ihailtu kaunotar oli vaateliike Seppälä Oy:n Liisa Seppälä joka sittemmin heilasteli ja avioitui itse Dannyn eli Ilkka Lipsasen kanssa. Dannyn komeaa Mersua me kollit kytättiin silloin Kouvolassa tarkkaan. Helsinkiin ja sittemmin Ruotsiin vei Liisankin tie ja nykyäänhän Liisa Lipsanen omistaa Ruotsissa komean Mauritzbergin linnan joka toimii myös hotellina.

Kouvolan seudun kaunotarten kavalkadi ei kuitenkaan päättynyt tähän. Vuonna 1972 Miss Suomi kisojen finaalissa oli mukana Kausalan tyttö, upea Annika Nieminen. Annikan tie vei sittemmin Kotkaan ja tekstiilikaupan pariin. Pari vuotta myöhemmin seutukunnan tyttöjä oli mukana parikin kappaletta. Miss Suomeksi valittiin 1974 Inkeroisten Johanna Raunio joka sittemmin tuli tutuksi niin mallina kuin myös näyttelijänä mm. Filippiineillä ja sitten myös kotimaassa suositussa Salatut elämät sarjassa. Kouvolasta siis lähti tämäkin upea mimmi ja taitaa nykyään asua Lahdessa. Samana vuonna kisoissa oli mukana myös toinen Kouvolan tyttö, Seppälän muusikkoveljesten Joken ja Jaken sisar Liisa Seppälä. Meidän kollien mielenkiintoa lisäsi vielä se, että Liisa oli usein nähty niin ylä-Mannerissa kuin Kouvolan yöelämässäkin. Liisan kavaljeerina missitanssiaisissa oli muuten hyvä ystäväni ja koulutoverini, Kouvolan poika Eero Tammila, sittemmin Finnairin aluepomona Aasiassa pitkän työuran tehnyt mies. Oltiin me muut kollit kateellisia Eerolle vaikka tuskinpa meillä olisi kantti riittänyt lähteä niin hienoihin juhliin. Liisa Seppälä lähti sitten Kouvolasta aina Ranskaan asti ja meni siellä naimisiinkin ja käyttää nykyään nimeä Liisa Seppälä-Cohen. Noihin aikoihin meidän kollien suuri suosikki oli myös pirteä kouvolalainen kaunotar Kirsti ”Kikka” Jussila joka tuli tunnetuksi television make-up mainoksen räväkkänä hahmona. Olikohan se meikkisarja nimeltään Jane Hellen? Kikan voi muuten tavata nykyään Kouvolan Pohjola-pankin sijoituspuolella. Ihailtuna Paula-tyttönä taas oli 1977-1980 upea Maisa Venäläinen joka piti pitkään Kouvola-talon kahviota ja siirtyi sitten hänkin Kotkaan. Sapokan Cafe-Maisassa hänet voi kohdata edelleen.

Vuoden 1978 Miss Suomi Seija Paakkola ei ole Kouvolasta kotoisin mutta liittyy kuitenkin kotikaupunkiimme pienen mutkan kautta. Armin ja Dannyn innoittamana Seija Paakkola ja Pepe Willberg muodostivat pienen aikaa vastaavanlaisen lauluduon. Yhteistyö ei kestänyt pitkään mutta muusikkona samoissa piireissä ollut Kouvolan poika Jakke Seppälä, niin juuri, sen Liisa Seppälä-Cohenin veli, valloitti Seijan ja he myös avioituivat ja saivat yhteisen tyttärenkin 1984.

Taitava ja kaunis näyttelijä-ravintoloitsija Satu Silvo on myös Kouvolan neitoja. Parikymmentä elokuvaa ja varmaan liki saman verran tv-sarjoja ovat tehneet Satun tunnetuksi koko maassa. Hieman yllättäen törmäsin jokunen vuosi sitten myös erääseen toiseen Kouvolan kaunottareen, tosin vain tv:n kautta. Kouluajoilta ja ylä-Manneristakin tuttu upea Virve Larimo esiintyi pitkän aikaa suositussa tv-sarjassa Kotikatu tuuraten Karin Luotolan roolissa vakavasti sairastunutta Anitta Niemeä. Tarkasti tuli Kotikatua silloin seurattua. Myös toinen seutukunnan kaunotar on tuttu monista elokuvista ja tv-sarjoista. Näyttelijä Lotta Lehtikari on ollut näkyvästi esillä muun muassa tv-sarjoissa Karjalan kunnailla ja Helppo elämä. 

Pari kaunista Kouvolan mimmiä on myös televisiotyö vienyt mennessään. Joskus Kouvolan Sanomissakin työskennellyt upea Salla Paajanen on nykyään toimittajana YLE:n ajankohtaistoimituksen ohjelmassa Ajankohtainen kakkonen. Toinen tumma kaunotar Sari Valtanen (os. Loikala) taas toimii MTV 3 viihdeohjelmien vastaavana tuottajana. Sarin tuottamia ohjelmia ovat ainakin mm. Huuma ja Tanssii Tähtien Kanssa.

Näistä edellä mainituista kaunottarista Kouvolassa vaikuttaa enää pari kappaletta. Ulkomailla on ainakin kolme, Kotkakin vei pari upeaa mimmiä. Lahti, Tampere ja varsinkin Helsingin seutu ovat myös saaneet nauttia kouvolalaisesta naiskauneudesta.

Vientiä on ollut!

Jussi Untolahti


2 kommenttia :

Anselmi kirjoitti...

Kiintoisaa tekstiä, tällaisena viihdeasioiden aktiiviseuraajana en ollut esim. osannut yhdistää Liisa Seppälää aiemmin Jokkeen ja Jakkeen, kiitos tiedosta. Talvella 1977 Miss Suomi Armi Aavikko sai muuten 1. perintöprinsessakseen ehdan kuusaalaistytön. Maarit Ryhäsestä tuli seuraavana vuonna myöskin Miss Eurooppa-kisojen komea viitonen.

Jussi Untolahti kirjoitti...

Mitenkähän tuon Ryhäsen Maaritin unohdinkin. Olin nimittäin -70 luvun puolenvälin tienoilla pari kesää Kymin pääkonttorissa osto-osastolla kesätöissä ja Maarithan oli silloin töissä samassa talossa kopiointiosastolla. Sen muistan, että oli todella upea neito.