perjantai 16. syyskuuta 2011

Roosan vittu haisee hyvälle

Huumori on taitolaji, varsinkin poliittinen huumori. Jos vaikkapa Paavo Lipponen olisi ilmoittanut, että ainoat keinot Kreikan talouden korjaamiseen ovat sotilasjuntta ja panssarit kadulle, niin kaikki olisivat luulleet, että Paavosta on tullut yllättäen täysin vanhuudenhöperö ukko. Kukaan ei olisi ajatellut, että Paavo vain laskee hurttia ”demari” huumoria. Kun vastaavan lausunnon antaa Persujen äkkiväärä kansanedustaja Jussi ”Juntta” Halla-aho, niin se taas meidän tavallisten junttien pitäisi heti ymmärtää älykkääksi huumoriksi. Se on aivan liikaa vaadittu Suomen kansalta, saati Persujen omilta äänestäjiltä. Halla-aho sai heti puolustajia omista riveistään. Kotkalainen kansanedustaja Juho ”Pahkasika” Eerola ilmoitti heti, että lausunto oli suorastaan säkenöivää pahkasikamaista älykköhuumoria siviilipalvelusmies ”Juntta” Halla-aholta. Toinen töhelö, savitaipaleen Reijo ”Tietämätön” Tossavainenkin oli sitä mieltä, että Halla-aho vain vitsaili, tosin vähän harkitsemattomasti. Tossavaiselle tosin mietin toistakin lisänimeä, ”Leikkisä”, miehen taannoisen A-Studion esiintymisen jälkeen. Suureksi humoristiksi osoittautunut ”Leikkisä” Tossavainen totesi hersyvään ja leikilliseen tyyliinsä televisiossa saatuaan kyselyssä eteensä liian vaikeita kysymyksiä, että ”en mie lähe tämmösii leikkeihin mukaan”. Katsokaapa Yle-Areenalta 12.09 esitetty Tossavaisen riemastuttava esiintyminen. Siinä oli housut kintuissa yllätetyltä mieheltä jämäkkä lausunto. Pääasia kuitenkin on, ettei ehtinyt siinä Kouvolaa mollaamaan. Jari Lindström oli siis vaalipiirimme ainoa jämäkkä Persu joka tuomitsi ”Juntan” lausunnon ja jopa vaati sanktiota. Onneksi Kouvolaa edustaa Arkadianmäellä juuri Jari Lindström eikä ”Pahkasika” Eerola tai ”Leikkisä” Tossavainen.

Eduskunnassa huumorin viljely onkin sitten tarkkaa touhua. Parlamentissa näet vallitsee kirjoittamaton sääntö, että ketään ei saa kutsua valehtelijaksi. Siellä sitä sitten puhujapöntöstä lasketellaan kansalle ja eduskunnalle täyttä soopaa komein sanakääntein ja kovin ilmaisu, jota arvostelussa voi käyttää, on muunneltu totuus. Paavo Lipposenkin hurtiksi huumoriksi tarkoitettu letkaus Mauri Pekkarisen peruukista sai kohtuuttomat mittasuhteet. Ongelmia näitten humoristien kanssa on ollut muutenkin. Yksi veltto pelle halusi istua salissa hattu päässä ja sekin sallittiin. Veikko Vennamon huumori pelästytti porukan niin, että Veikko kannettiin vahtimestarien toimesta salista ulos kai parikin kertaa. Kauhean paheksunnan varsinkin eduskunnan siveitten kristillisten piireissä aiheutti lyhyessä mustassa nahkahameessa eli ns. roiskeläpässä esiintyneen kansanedustaja Roosa Meriläisen rintanappi jossa luki vanha tamperelainen totuus ”Vittu haisee hyvälle”. Paheksujat eivät vain tienneet, että siinä Roosan rintanapissa sen vitun hajua vekkulit tamperelaiset vertasivat Tapolan mustaan makkaraan. Käyttöyhteystuotteita toki ovat ja huhuhan kertoi siihen aikaan, että itse Mervi polki mustan raakamassan sopivaksi vyötäröään myöten makkarapaljussa alasti tarpoen. Eduskunnassa seksi on siis nykyään kokonaan kielletty viipyileviä katseita myöten. Äijäparat miettivätkin nyt mihin katselisivat jos sutjakoita naisia on edes lähietäisyydellä. Puhemies Riitta Uosukaisen kirjassaan tekemiä seksipaljastuksia paheksuivat aikoinaan monet eduskunnan nutturapäät ja äijät taas miettivät päänsä puhki päästäkseen kokemaan sen hurmion ja loiskeen Uosukaisen vesisängyssä. Tasan eivät menneet huumorin tahi onnen hetket.

Minusta huumori on mukavaa ja naseva tilannehuumori on parasta. Yhteiskoulussa opettajamme Jaakko ”Jaska” Nieminen oli mustan tilannehuumorin vakava mestari. Jaska kysyi kerran yllättäen ystävältäni Karvosen Pekalta selitystä johonkin fysiikan ilmiöön. Pekka touhusi jotain aivan muuta, mutta kuuli nimensä sanottavan, pomppasi pystyyn ja yritti pelastaa tilanteen sanomalla, että kyllä minä sen tiedän mutta en nyt juuri muista. Jaska huokaisi syvään, istahti tuoliinsa, mietti hetken ja sanoi sitten, että nyt on tapahtunut valtava vahinko. Kaksi tietää selityksen tähän ilmiöön, Jumala ja Karvonen. Jumala ei kerro ja Karvonen ei muista.

Karvonen ei muistanut mutta kansa muistaa, Halla-aho!

Jussi Untolahti

Ei kommentteja :