torstai 29. syyskuuta 2011

Vanha nainen hunningollaKun aikoinaan perjantaina heräsit herätyskellon helvetilliseen pirinään, pomppasit ylös, menit keittiöön, napsautit kahvinkeittimen päälle ja lueskelit Kouvolan Sanomia, niin kukaan ei tiennyt mitä teet ja missä olet. Kuteet niskaan ja töihin Seppälän Shellin kautta, tankkauksen maksoit suomen markoilla ja ajelit töihin. Teit työsi moitteettomasti ja menit sen jälkeen Laaksosen Supermarkettiin ja maksoit oluet ja muut ostoksesi taas markoilla. Illalla lämmitit saunan puukiukaan, otit muutaman oluen ja söit kiuasmakkaraa. Kaikkea vekkulia tuli siinä istuessa mieleen, joten parempaa päälle ja paikkurilla markalla keskustaan. Piipahdit ylä-Mannerissa, Popsiksessa tai Kisällissä ja menit sitten Saluunan kautta Red Cariin tai Kannukseen. Hauska ilta kului kaverien parissa yöseuraa pälyillen ja sitten yöllä portsarille lähtiessä markka kouraan. Jos käteistä rahaa ja varsinkin naisseuraa oli matkassa, niin raapaisit oikein mittarilla kotiin Tornionmäkeen. Jos vielä  pääsit kierroksen päätteeksi lakanoissasi onnenhetken kokemaan, niin olit juuri viettänyt lähes 24 tuntia jättämättä itsestäsi minkäänlaista jälkeä mihinkään, paitsi ehkä siihen lakanoissasi pyörineeseen upeaan Kouvolan neitoon. Aamulla veit kaunottaren autolla kotiin. Eihän siihen aikaan mitään aamukrapuloita tai ratsioita ollut. Kaikista tekemisistäsi ei siis tiennyt kukaan mitään. No, joku kaverisi ehkä, mutta nekään eivät muista tai välitä.

Nyt on kaikki toisin. Kun älypuhelin herättää sinut aamulla ja avaat tietokoneen niin molemmat alkavat välittää heti tietoa siitä mitä teet, mihin soitat, mitä luet koneelta, mitä kirjoitat, mistä tykkäät tai kenen tekemisiä kommentoit. Jopa tietokoneella kuuntelemasi musiikki tallentuu johonkin. Kun työmatkalla tankkaat auton, ostat kortonkeja ja maksat sitten kortilla, niin olet heti tallentunut lukuisten valvontakameroitten lisäksi myös bensaketjun ja bonuskorttien tietokoneelle. Työpaikkasi elektroninen valvonta tallentaa tulemisesi ja lähtemisesi. Päivän työsi tallentuu firman tietokoneelle, puhelin operaattorin tiedostoihin ja useitten valvontakameroitten muistiin. Kotimatkan kauppakäynti Prismassa, Alkossa ja apteekissa lähettää monipuolista dataa jo useisiin paikkoihin. Sitten kaiken lisäksi saat keskustassa pysäköintisakon ja ajat vielä ylinopeutta valvontakameraan. Taas tiedetään sekunnin tarkkuudella kuvien kera mitä olet tehnyt ja missä. Saunoa saat oluitten ja makkaroiden kera ihan rauhassa mutta kun sitten lähdet illalla bussilla keskustaan niin matkakortin leimaus jo tallentaa liikkeesi. Samoin tallentuvat pankkiautomaatilla nostot ja kapakoissa kortilla maksetut juomat. Loppuillasta sille neidolle ostetut siiderit tai lonkerot tallentuvat sekä kapakan että pankin tiedostoihin. Lisäksi olet neidon kanssa tallentunut lukuisten humalaisten ihmisten kamerakännyköitten muistikortille. Matkalla Mulligansista taksiin sinut on lisäksi seuralaisesi kanssa kuvannut jo monta valvontakameraa. Taksimatkan Tornionmäkeen tallentaa taksin turvakamera ja maksaessasi matkan, koska herrasmiehet tekee niin, johonkin tallentuu taas myös se, että taksissa olikin kaksi henkilöä. Siellä lakanoissa saat edelleen peuhata ihan salassa ellet nyt sitten itse kuvaa sessiota nauhalle. Aamulla et uskalla yöllä hieman rypistynyttä ikäneitoa autollasi kotiin viedä joten tilaat taksin. Puhelutietoihin tallentuu soittosi, taksidataan osoitteesi, se mihin kyyti viedään sekä taksin kameraan se onnesta myhäilevä neitonen. Muista vielä, ettet aamukrapulassa vahingossa jaa tietokoneesi kautta niitä yöllä kuvattuja onnenhetkiä kaikille tutuille, työkavereille ja asiakkaille.

Olet taas kerran touhunnut ihan normaalin poikamiehen perjantain kaikilla herkuilla mutta suurin osa tekemisistäsi on tallentunut kymmeniin tiedostoihin ja kameroihin. Tämähän on aivan hirveää, vai onko? Jos et ole mihinkään rikokseen osallistunut, ikäneidon aviorikosta ehkä lukuun ottamatta, niin eivät ne tiedot sieltä julkisuuteenkaan putkahda. Niin, ellet itse ryssinyt tietokoneesi kanssa.

Monet silti tietävät mitä olet tehnyt.
Jussi Untolahti
Ei kommentteja :