lauantai 24. syyskuuta 2011

Pikkupillut häipyivät


Hyvä ystäväni Mattilan Hanski, niin juuri, se Mersuja ja Bemareita Veholla myynyt autokaupan ammattilainen ja nykyinen yksityisyrittäjä, otti minuun yhteyttä ja kertoi nuorison vapaa-ajan vietosta ja häiriköinnistä talonsa vieressä Kotkankallion Halkotarhantiellä. Tunsin ongelman koska veljeni Ollin poika Niki myös viihtyy tällä mopopoikien suosimalla alueella eli ”Lainssilla” kuten pojat paikkaa kutsuvat. Ongelmia on ollut saman porukan kanssa runsaasti myös Kankaron K-kaupalla ja sen lähialueilla. Asian ydin kuitenkin lähtee kauempaa. Ensinnäkin näillä nuorilla ei ole kunnollista kokoontumispaikkaa missään, toiseksi vanhempien käsittämätön käytös ja hiljainen asian hyväksyminen ovat saaneet aikaan sen, että lähes kaikki mopot ja kevarit ovat laittomia ja nuorten ajokäytös liikenteessä on suorastaan törkeää. Olen seurannut ”herrojen ja neitien" ajokäytöstä aitiopaikalta eli omalla parvekkeella. Usein olen nähnyt kun Salpausselänkadun Teboilin pihasta lähdetään matalan rotvallin yli suoraan jalkakäytävälle ja siitä sitten suojatien kautta vastoin kaikkia sääntöjä väärään ajosuuntaan yli risteyksen kohti keskustaa. Eilen kun siivosimme Halkotarhantiellä poikien kokoontumispaikkaa niin siinäkin pari kolme ”älykääpiötä” kävi laittomilla vehkeillään esittelemässä ajotaitoaan keulimalla runsasta ylinopeutta käyttäen yleisellä tiealueella. Talkoisiin eivät toki osallistuneet.

Ehdotin runsas viikko sitten näille häiriköille veljenpoikani kautta, että voisivat ainakin siivota jälkensä siellä ”Lainssilla”. Yllätyksekseni niin myös tekivät. Viikko sitten sain viestin, että alue on siivottu poikien toimesta mutta roskat on kerätty sinne lastauslaiturin alle. Eihän niitä sieltä mopoilla mihinkään saakaan. Otin sitten yhteyttä kaupunkiin ja sain paikalle perjantaiksi 23.09. roskalavan ja runsaasti työvälineitä. Pojille sitten ilmoitin, että talkoot pidetään perjantaina klo 16.00 ja kerroin,  että mukaan on lupautunut myös muutamia Kouvolan Entiset Nuoret (KEN) Facebook-ryhmän jäseniä. Vastaus oli aika tylyä luettavaa, eipä juuri mikään siivoaminen paljon kiinnosta, me menemme mieluummin Muodin yöhön. Ilmoitin nulkeille, että siivoan alueen sitten yksin. Muutaman tunnin päästä poikien mieli muuttui. Tuli viesti veljenpojalta, että 5-6 kaveria on saatu mukaan talkoisiin.

Kun eilen sitten reilusti ennen neljää ajoin talkoopaikalle niin hämmästykseni oli suuri. Paikalla oli ainakin 20 nuorta herraa ja neitoa ja myös kymmenkunta KENiä ilmaantui talkoisiin. Mutta kun hommiin ruvettiin niin osa herroista ja kaikki ns. ”pikkupillut” hyppäsivät ajopeliensä päälle ja häipyivät kuin flatus Saharaan. Semmoista oli siis etenkin nuorten vastuuntunnottomien misukoitten suhtautuminen talkoisiin ja myös roskaamiseen. Paikalle jäi kuitenkin liki 10 nuorta poikaa ja saman verran KENejä.  Niinpä hommat sitten käynnistettiin ja myös loppuun saatettiin. Jälki oli hyvää ja Kouvolan Sanomatkin kävi paikalla ja teki jutun nuorten ongelmista tämän päivän lehteen. Talkoolaiset varsinkin ja ehkäpä pojatkin olivat tyytyväisiä tehtyyn projektiin.

Mitä tästä opimme? Tuskinpa mitään sillä epäilen, että samanlainen vastuuttomuus jatkuu edelleen ja paikka on viikon päästä valitettavasti samassa kunnossa kuin ennen siivousta. Nuorison käytökseen ei voi vaikuttaa kuin se, että poikien ja varsinkin vastuutaan nopeasti paenneitten hienohelmaisten ”pikkutuksujen” vanhemmat puuttuvat kovalla kädellä jälkikasvunsa häiritsevään ja laittomaan toimintaan erityisesti mopojen ja kevareitten virittämisen osalta. Veikkaan muuten, että eivät puutu. Varovainen arvioni on, että yli 80 % näistä nuorten kulkupeleistä on laittomia ja suurin osa vielä vanhempien hiljaa hyväksymiä virityksiä. Poliisikin on voimaton resurssipulansa takia ongelman edessä.

Jussilan Raulin tarjoamat talkookahvit ja pullat sitten nautittiin urakan päälle ja samalla ihmeteltiin KENien kanssa sitäkin, miksi nämä häiriköt kokoontuvat sinne ”Lainssille". Mattilan Hanski sen sitten hyvin ilmaisi. Eihän ne nuoret uskalla tämmöistä laitonta ja häiritsevää touhua harrastaa keskustassa eikä myöskään kenenkään kodin lähellä.

Kerran on nyt nuorison jäljet siivottu, toista kertaa en sitä enää tee. Hoitakoon kaupunki ja viranomaiset ongelman lopputyön. Mielestäni vastuu tästä häiriköinnistä ja roskaamisesta on kuitenkin suurelta osin myös näitten nuorten vanhemmilla jotka sulkevat silmänsä ja sallivat laittomuudet ja häiritsevän käytöksen.

Jussi Untolahti


Ei kommentteja :