sunnuntai 21. elokuuta 2011

Kouvolan päättäjät munatonta joukkoa

                                                      Tossavainen ja toverit


”Kouvolan 20. Taiteiden yö alkoi karnevaalitunnelmissa. Avajaisissa esiintyi muun muassa Kotkan afrikkalainen rumpuryhmä, Mikkelin sudanilainen tanssiryhmä ja savitaipalelainen kansanedustaja Reijo Tossavainen (ps.)”. Edellä olevaan Kouvolan Sanomien tekstiin lisäsin vain sanan ”savitaipalelainen”.
Olinhan minäkin sitten siellä Kansalaistorilla Reijo Tossavaisen puhetta kuuntelemassa ja niin oli moni muukin. Jopa poliisit olivat lisänneet miehitystään koska pelkäsivät, että herra Tossavainen saattaisi joutua jonkinlaisen mielenosoituksen kohteeksi. Ei muuten joutunut, minä olin ihan hiljaa ja hyvin käyttäytyivät muutkin kouvolalaiset. Tossavaisen monotoninen, suoraan paperista luettu puhe oli tosin melkoisen tylsää kuultavaa. Ainoa hieno vire Tossavaisen esiintymisessä oli koko puheen ajan hänen takanaan istunut mustien miesten rumpuryhmä. Siinä oli herkkä kohtaaminen maahanmuuttajien ja heidän vastustajansa kesken.

Vastustin voimakkaasti Reijo Tossavaisen esiintymistä Taiteiden yön avaajana. Minusta ei ollut sopivaa, että kouvolalaisia vaaleissa kusettanut Savitaipaleen mies avaa Kouvolan suurimman kansanjuhlan. Olisihan meiltä täältä Kouvolastakin löytynyt hyviä avaajia. Tossavaisen puoluetoveri Jari Lindström, kristillisten Sari Palm ja myös ehdottamani Ilpo Kontula olisivat olleet hyvin sopivia kyseiseen tehtävään. Lähetin asian tiimoilta viestit seuraaville henkilöille: Valtuuston varapuheenjohtajille Janne Wallille, Hannele Viljakaiselle, Jari Larikalle, Sakari Viinikaiselle, valtuuston puheenjohtaja Valto Koskelle, kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäelle, kulttuuritoimenjohtaja Anne Erikssonille ja kulttuuritoimiston työntekijä Kirsi Nurmiselle sekä myös kansanedustaja Reijo Tossavaiselle. Viljakainen, Viinikainen, Nurminen ja Tossavainen eivät mitenkään reagoineet viesteihini. Jari Larikka kommentoi asiaa eräässä viestiketjussa ja oli käsittääkseni myös sitä mieltä, että nyt puhuu avauksessa väärä mies.

Janne Wall vastasi ensimmäisenä, hämmästeli Tossavaisen valintaa ja kertoi, että ei ole ollut osallisena tähän päätökseen. Väitti myös, että olisi ”torpannut” Tossavaisen valinnan. Uskon häntä mutta se kummastutti että viestin lopussa oli outo lauseke joka kertoi että tämä tieto ei ole tarkoitettu julkisuuteen. Valto Koski oli myös Tossavaisen valinnasta ns. äimän käkenä. Kertoi viestissään, että eipä taida olla mitään keinoa enää sivistyneesti estää Tossavaisen puhetta. Pelkäsi myös syntyvää ”kalapaliikkia” ja ehdotti että täytyy yhdessä miettiä miten tuleviin yleisönosastokirjoituksiin vastataan. Tällä yhteisellä mietinnällä hän ei kuitenkaan ilmeisesti tarkoittanut minua. Kertoi myös, että asia on tutkittava ja epäili, että mitään sanktioita ei asiasta todennäköisesti tule. Kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki vastasi viestiini kun netissä kirjoitin, että eipä ole vastannut. Lamminmäki siirsi vastuun asiasta kulttuuritoimelle ja puolusteli vielä heidän touhujaan sanoen, että Tossavaisen muutto Savitaipaleelle ei ollut tiedossa kun häntä pyydettiin esiintymään Taiteiden yöhön. Samoin selitteli tapahtunutta Anne Eriksson. Huvittavaksi molempien selitykset kuitenkin kääntyvät kun muistetaan, että Tossavainen ilmoitti Savitaipaleelle muutostaan heti kun valinta eduskuntaan oli selvä. Jos sitä ennen joku ehti häntä pyytää puhumaan Taiteiden yössä, niin henkilön on ollut pakko olla paikalla jopa Tossavaisen vaalivalvojaisissa. Jotenkin tuntuu, että edellä mainitut selitykset eivät ole nyt ihan jetsullaan.

Munatonta oli siis Kouvolan päättäjien ja virkamiesten toiminta tämän tapauksen tiimoilta. Eihän korppi korppia noki. Eräs heistä jopa epäili, että jos Tossavaisen puhe perutaan, niin hänestä tulee marttyyri asian tiimoilta. Sehän se olisi ainakin minua harmittanut, marttyyri Tossavainen suupielet alaspäin kun isot pojat ovat kohdelleet huonosti. Tosiasiassa en uskonutkaan, että kaupungin herrat estävät Tossavaisen esiintymisen. Pienen toivon laitoin siihen, että herra Tossavainen itse vetäytyy tehtävästä. Poliitikon julkisuuden kipeys on kuitenkin usein sitä luokkaa, että sitä mennään mihin tahansa tapahtumaan missä voi runsasta julkisuutta saada.

Reijo Tossavaisen puheen olisi kuitenkin komeasti kruunannut yhteisesiintyminen kotkalais-afrikkalaisen rumpuryhmän kanssa. Nyt ei Savitaipale-Kotka-Afrikka akselin yhteistyötä valitettavasti nähty.

Valitaanko seuraavan Taiteiden yön avaaja Kouvolasta, uskon niin.

Jussi Untolahti

Ei kommentteja :