torstai 8. toukokuuta 2014

Minä saatan olla uusi olympiavoittaja

Eivät nuo yleisurheilun maailmanennätykset niin kovin mahdottoman kaukana ole meidän tavallisten ”atleettien” suorituskyvystä. Monet oluet olen voittanut kun on puhuttu esimerkiksi keihäänheitosta ja olen sitten lievästi humaltuneelle pöytäseurueelle ilmoittanut, että enhän minäkään viime kesänä jäänyt Kouvolan urheilukentällä maailmanennätyksestä kuin reilun metrin. Yleensä aina joku sen enempää asiaa miettimätön kanssanauttija rynnistää pystyyn, väittää että valehtelen ja lyö kaljan verran vetoa asiasta. Silloin totean, että lajistahan en puhunut mitään ja kerron että hyppäsin todistettavissa olosuhteissa korkeutta viime kesänä 140 cm eli reilun metrin jäin maailmanennätyksestä. Muita vanhoja kikkoja voittaa vetoja ”liikuttuneessa” seurassa ovat tunnin juoksu ja Cooperin testi. Vähän vaarallisempi keino on poikien aikoinaan Kultaisessa Kannuksessa käyttämä vedonlyöntikikka. Siihen aikaan Cabana ja cola tai muut vastaavat paukut maksoivat 5 mk. Kaverille sanottiin, että lyödäänkö 1 mk vetoa että pystyn juomaan tuon paukun ilman käsiä ja mitään apuvälineitä.  Yleensä aina veto lyötiin. Sitten vaan kaverin paukku käteen ja viinat äkkiä omasta kurkusta alas, markka vedon voittaneen hämmästyneen kaverin eteen ja reilu tunnustus, piru kun hävisin. Urheiluun se liittyi sikäli, että välillä tarvittiin nopeita jalkoja.

Matematiikka on kuitenkin kummallista, varsinkin vaalimatematiikka, ja sen käyttöönotto yleisurheilussa voisi tehdä vaikkapa minustakin huippu-urheilijan. Ottamalla urheiluun seuraavan hiukan toisenlaisen matemaattisen näkökannan, urheilukisojen sijoitukset voisivat heittää ns.”häränpyllyä”. Vaaleissahan menestystä mitataan siten, että tulosta verrataan edelliseen suoritukseen. Vaikka puolue saa äänistä esimerkiksi vain 5 %, niin se voi silti olla vaalien suurin voittaja, jos edellisten vaalien saalis onkin ollut vaikkapa vain 2,5 %. Tulos on kaksinkertaistunut eli lisäystä on huikeat 100 %. Suurin puolue, joka saa äänistä vaikkapa 22 %, ei siis olekaan jostain käsittämättömästä syystä vaalien voittaja vaan se voi jopa olla suurin häviäjä koska edellisissä vaaleissa sai 27 % osuuden äänistä.  Vaaleissa ei siis tosiasiassa mitatakaan sen hetkistä tuloskuntoa. Meillä viiden metrin kuulantyöntäjillä ja 15 metrin keihäänheittäjillä olisi jopa mahdollisuuksia vaikka maailmanmestaruuteen jos urheilussa siirryttäisiin käyttämään samanlaista matematiikka kuin vaaleissa. Moukarinheitto jätetään suosiolla pois koska se on meille amatööreille ja varsinkin mahdolliselle yleisölle liian vaarallinen laji. Korkeushyppy taas sopii hyvin lajiksi.

Voittokulkuni alkaa ensi kesänä. Pihtiputaan keihäskarnevaaleissa heitän keppiä puolella teholla 10,50 ja sitten SM-kisoissa räväytän kovan treenin jälkeen järisyttävät 15,50. Tero Pitkämäki on heittänyt samoissa Pihtiputaan kisoissa 82,50 ja SM-kisoissa keppi lentää lupaavat 87,50 mutta Suomen mestari on Jussi Untolahti, Kouvolan Urheilijat. Tulokseni on +47,62 % ja Pitkämäki jää reilusti jälkeen tuloksella +6,06 %. Saman kaavan mukaan laskien myös Antti Ruuskanen ja kovat sakut ovat paperia isoissa kisoissa jos kilpailen harvakseltaan ja onnistun heittämään seuraavissa olympialaisissa edes 20 metriä. Se vaatii kyllä jo treeniä.

Patsaanhan siitä voitosta saan synnyinkaupunkiini Kouvolaan Ilmari Salmisen viereen siihen Ässätornin eteen!

Jussi Untolahti
Urheilusankari 

Ei kommentteja :