maanantai 2. toukokuuta 2011

Aarno ja Osama


Suomen ensimmäinen terroriteko oli kai Eugen Schaumanin tekemä kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin murha vuonna 1904. Schauman sai teostaan jonkinlaisen sädekehän päänsä päälle ja tekoa pidettiin hyvin isänmaallisena. Tarina kertoo, että joskus -70 luvun alussa Schaumanin sukukokoukseen Helsingin Säätytalolle asteli kepin kanssa hyvin arvokkaan näköinen vanha rouva, hän koputti kepillään lattiaan ja sanoi kovalla äänellä, näin monta Schaumania koolla ja Kekkonen elää. Myös ministeri Heikki Ritavuoren murhaa vuonna 1922 pidettiin jonkinlaisena terroritekona. Samaan kastiin laskettiin Lapuan liikkeenkin suorittamat tihutyöt, pahoinpitelyt, kidnappaukset ja jopa 4 murhaa. Lapsuuden ajalta en juurikaan mitään hirmutekoja muista. Jotain kuitenkin. YK:n pääsihteeri Dag Hammarskjöld kuoli lento-onnettomuudessa 1961 Kongossa varsin hämärissä olosuhteissa. Myöhemmin on jopa puhuttu että hänet surmattiin vasta onnettomuuden jälkeen ampumalla. Silloin 10-vuotiaan pikkupojan elämää nämä uutiset eivät kuitenkaan kauan hetkauttaneet. Vasta John F. Kennydyn murha 1963 Dallasissa avasi silmät. Maailma voi olla sittenkin paha paikka. Sitten tulivat Robert Kennedyn ja Martin Luther Kingin murhat. Paha maailma oli kuitenkin silloin jotenkin niin kaukana Kouvolasta. Joskus -70 luvun alkupuolella Punaisen Armeijakunnan eli  Baader-Meinhoff ryhmän terroriteot Saksassa alkoivat syöpyä paremmin mieliin koska niissä surmattiin useita tunnettuja Saksan talouselämän johtomiehiä ja heidän autonkuljettajiaan ja muitakin täysin syyttömiä henkilöitä. Hampurissa -80 luvun alussa näkemäni räjäytetty pankki oli hurja näky ja toistaiseksi elämäni toinen yhteys näihin terroritekoihin. Myöhemmin kuulin, että sekin taisi olla vain hieman toheloitten pankkirosvojen tekosia mutta kyllä Hampurissa silloin ihmiset tosissaan epäilivät tapausta terroristien varojen hankinnaksi. Irlannin IRA:n touhuja myös seurattiin jo silloin Suomessakin tarkkaan. Vuonna 1981 olin Irlannin Dublinissa samaan aikaan kun vangittu IRA:n terroristi Bobby Sands kuoli nälkälakkoon Belfastin vankilassa ja kyllä silloiset melko hurjat mielenosoitukset jättivät lähtemättömän jäljen nuoren miehen mieleen.

Suomessa elettiin vielä rauhallista aikaa kunnes 1978 oululainen merkonomi Aarno Lamminparras astui lyhyeksi aikaa parrasvaloihin. Aarno kaappasi Finnairin Caravelle-lentokoneen Helsingin ja Oulun välillä. Koneessa olivat matkustajina mm. laulaja Monica Aspelund ja musiikkimies Aarno ”Arska” Raninen. Kaappauksen aikana kone kävi jopa Amsterdamissa asti ja lopulta kaappaus päättyi kuitenkin onnellisesti ja Lamminparras pidätettiin Oulussa. Aarno Lamminparras tuomittiin 7 vuodeksi linnaan ja puolet istuttuaan hän vapautui ja muutti sittemmin uuden nimen turvin Ruotsiin jossa elää edelleenkin. Lamminparras oli hetken aikaa Suomen kuuluisin mies ja merkonomin titteli Suomen nauretuin. Olisikohan korostettu koulutusta noin paljon jos kaveri olisi ollut vaikka hortonomi. Muistaakseni myös toinen lentokonekaappaus sivusi Suomea kun joku vanäläinen kaapattu kone poikkesi myös Helsinki-Vantaan kentällä. Vuonna 2002 Petri Gerdtin tekemä Myyrmannin räjäytys surmasi 7 henkilöä mutta sitä pidettiin enemmän yhden henkilön omien vaikeuksien huipentumana kuin terroritekona. Suomessa on siis kautta vuosien eletty terrorismin suhteen melkoisen turvallista elämää.

Kymmenen vuotta sitten 11.9.2001 kansainvälinen terrorismi sai uudet kasvot. World Trade Centerin ja myös Pentagonin osin tuhonneet Al-Qaida järjestön lentokoneilla tekemät terrori-iskut vaativat yli 3000 syyttömän ihmisen hengen. Terrorismi oli astunut paraatiovesta sisään Amerikan mantereelle.  Miljoonat ihmiset seurasivat television välityksellä torneista hyppivien ihmisten epätoivoista loppua ja viimein myös tornien sortumista. Saudi-Arabialaisesta miljonääristä Osama bin Ladenista tuli hetkessä maailman tunnetuin ja vihatuin terroristi sekä etsityin henkilö. Mies katosi USAn joukoilta Tora Boran vuoristossa Afganistanissa loppuvuodesta 2001 ja siitä alkoi kiihkeä lähes kymmenen vuotta kestänyt takaa-ajo. Tänään etsintä sitten loppui kun Osama bin Laden löydettiin ja hänet sekä ainakin muutama muu terroristi surmattiin. Saivat siis ansionsa mukaan mutta ei se terrorismia mihinkään lopeta. Nyt on Al-Qaidan hurja uhkaus päällä Euroopassakin. Hehän juuri lupasivat räjäyttää johonkin Euroopan suurkaupunkiin kätketyn ydinpommin jos Osama bin Laden surmataan.

Kouvolassa on saatu elää melko rauhassa. Terrorismistä ei ole tietoakaan ja täällä harvat tihutyöt ovat kohdistuneen lähinnä eräitten ruokapaikkojen ikkunoitten rikkomiseen ja paikkojen töhrintään sekä jopa uhkailuihin. Humalaisten pikkunilkkien älyttömiä uhoamisia ja päähänpistoja. Silti näistäkin teoista on ollut suurta surua, pelkoa ja murhetta niille yrittäjille joihin teot ovat kohdistuneet. Vanhan mallin mukainen jalkapuu Manskilla voisi olla näille Kouvolan tihutöitten tekijöille oiva ja opettava rangaistus.

Kun kyseessä on näinkin kuuluisa terroristi kuin Osama bin Laden, niin hänen kuolemastaan kertovissa uutisissa elää aina se pieni epäilyksen siemen. Onko kuollut terroristi sittenkään Osama bin Laden? Huhut lähtevät varmasti liikkeelle ja mies nähdään vielä monta kertaa maailmalla. Kuulin jo, että Savitaipaleella, siellä luomuviljelijä Elviksen naapurissa, Osama omistaa pienen vaatimattoman hiekkakuopan ja muutaman hehtaarin peltoa. Liittyi kuulemma Persujen Savitaipaleen osastoonkin kun kuuli Reijo Tossavaiselta että nyt on tulossa iso jytky. Hengenpitimikseen Osama tekee  pienimuotoista sora-ja multakauppaa avolava Hi Acen ja peräkärryn toimiessa firman kuljetuskalustona. Mummoille Mustaa Multaa lukee palavasilmäisen miehen auton kyljessä.

Nyt toivotaan hartaasti että se ydinpommi jossain Euroopan suurkaupungissa on vain terroristien uhittelua.

Jussi Untolahti


Ei kommentteja :