tiistai 5. huhtikuuta 2011

Pelikortteihin varret ja konjakkipullon pohjasta kupla pois


Kesää, toria ja olutta odottelemassa
                                                     

Luukusta kolahti postia Kouvolan kaupungilta, tai oikeammin ilmeisesti joltain konsulttitoimistolta. Haluavat yhteistyössä tutkia Kouvolan keskustan vetovoimaisuutta sekä saada ideoita kaupunkilaisilta alueen kehittämistä varten. Kyselyn olivat allekirjoittaneet Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki, Kymenlaakson poliisilaitoksen poliisipäällikkö Olli Lähdesmäki ja Elävä kaupunkikeskusta Ry:n yhdyshenkilö Hannu Luotonen. Arvovaltaisia herroja vaikken heitä tunnekaan. Ovat kuitenkin kyselyn myötä hyvällä asialla, joten vastatkaa kyselyyn kun sen eteenne saatte.

Kouvolan keskustan kehittämistä olen usein itsekin pohtinut. Kävelykatu Manskista on helppo aloittaa. Puro pois ja koko pinta tasaiseksi niin liikkuminen helpottuu ja tulee turvalliseksi myös näkövammaisille. Holville isompi terassi ja Seppälän parkissa aikanaan ollut tienviittapaalu takaisin kaupunkilaisten kohtauspaikaksi. Ylä-Mannerin terassin voisi palauttaa takaisin varsinaiseksi kesäkeitaaksi. Vanhoja juttuja mutta kertaus on opintojen äiti. Voisihan sen Manskin kattaakin mutta se on jo iso projekti. Keskuspuiston telttakonsertit takaisin ja Manskillakin voisi olla enemmän musiikkia. Enkä nyt tarkoita niitä surkeita haitarin tai viulun rääkkääjiä jotka soittavat samaa yksitoikkoista vingutusta tunnista toiseen.

Liikkumista keskustassa voisi myös helpottaa. Uusittu Kouvolankatu näyttää jo nyt aika hyvältä, mutta katetut jalkakäytävät Hansakeskuksen ja Anttilan välillä olisivat merkittävä parannus. Sateella ja talven liukkailla olisi kaikenikäisten helppoa ja turvallista liikkua. Koko keskustaan ilmainen pysäköinti eli kaikki keskeiset parkkipaikat ja kadunvarret pitäisi muuttaa hyvin valvotuiksi kahden tunnin kiekkopysäköintialueiksi. Käytäntö olisi selkeä ja helpottaisi kauempaa saapuvien pysäköintiä. Mopojen ja moottoripyörien pysäköintipaikat ovatkin jo aika hyvällä mallilla.

Torihan se on ollut Kouvolassa voimakkaita tunteita herättävä keskustelun aihe. Yleensä tori on aina ollut väärässä paikassa. Niin se taitaa olla nytkin. Nykyisen torin paikalle pitäisikin rakentaa lisää liike- ja asuintilaa. Uuden torin voisi sijoittaa siihen nykyisen Keskuspuiston ja vanhan Kymin kirjapainorakennuksen väliin siten että Old Tomin Terassi jää paikalleen ja loput alueesta torin käyttöön. Kouvolassa kaupungin puutarhaosasto osaa varmasti rakentaa uudelle torille sinne hyvin sopivat hienot istutukset ja luoda siitä viihtyisän paikan. Torin sijaintikin olisi hyvin suojassa esim. tuulilta. Pelkkä torin siirto ei kuitenkaan riitä mihinkään mutta seuraava ehdotus tuo hieman erilaisen näkökannan koko torikeskusteluun. Kymin vanha kirjapainotalo olisi aivan loistava kauppahalli kun se remontoitaisiin siten että keskellä olisi leveä käytävä ja myymälät molemmin puolin. Siitä hallin torin puoleisesta päästä sitten se katettu kulku Manskille ja Hansaan. Nyt elpyisivät sekä tori että Kauppahalli ja tämä varmasti elävöittäisi koko Kouvolan keskustan elämää.

Eräältä hyvin toimeentulevalta herralta tiedusteltiin miten hän haluaisi parantaa maailmaa. Herra mietti hetken ja totesi sitten että pelikortteihin pitäisi laittaa varret ja konjakkipullon pohjasta voisi poistaa sen sisäänpäin olevan kuplan. Kenen maailma paranee mitenkin!

Onneksi meillä kullakin on omat ajatuksemme paremmasta tulevaisuudesta.

Jussi Untolahti

Ei kommentteja :