sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Saveron Viritys


Entisen Kouvolan alueen urheiluseurojen nimet ovat melkoisen tylsiä. Pari elukkaa sentään löytyy eli Sudet ja Kouvot. Hyvin perinteisiä ovat Kouvolan Urheilijat, Kouvolan Kiekko, Kouvolan Pojat, Kouvolan Lentopallo  jne. Uusi Kouvola toi asiaan muutoksen ja heti kun siirrytään ns. maaseudun puolelle niin kaikki muuttuu. Nimissä on huumoria, taistelun melskettä ja suoranaista hohtoa.

Aamun auvoisuuteen ovat luottaneet Valkealan Kajo ja Kaipiaisten Kajastus. Kajastus on tunnettu futisseura jossa tarinan mukaan aikanaan pelasi 10 Ylätaloa ja 1 Alatalo. Alatalo kuitenkin lopetti kun hänelle ei koskaan palloa syötetty. Utti on nimennyt seuransa ja yhdistyksensä ilmailun mukaan. Utin Pilvenveikot on nimestään huolimatta partiolippukunta, Utin Haukat urheilevat.  Alueella vaikuttaa myös yleisseura Utin Rumat Miehet. Naapuriseura on Saveron Viritys jonka parasta antia ovat olleet Kouvolan Pallonlyöjien takavuosien huippupelaajat Pertti Lonka ja Anssi Vesala.

Hyvin usein seurojen nimet alkavat samalla kirjaimella kuin paikkakuntakin. Kouvolan Kiekko, Kouvolan Kouvot, Kaipiaisten Kajastus, Voikkaan Viesti, Pilkanmaan Pilke, Hirvelän Hirvet sekä komea ja taisteluhenkinen Kalson Kalske Vuohijärveltä. Seura on takavuosina tuottanut muutaman kovan yleisurheilijankin.  Kova on ollut uho myös seuraavissa kylissä. Sippolassa on Kunto, Kuusankoskella Puhti, Korialla Ponsi, Elimäellä Vauhti ja Jaalassa Voima. Siitä on tullut tunnettu sanontakin, peräänantamattoman ja sitkeän jaalalaisen perikuva, ”mies on kuin jätkän räkä piikkilanka-aidalla mutta selässä lukee Jaalan Voima”. Verlassa on aina uskottu kovaan Kiriin. Valkealassa oli myös aikanaan räväkkä seura nimeltään Valkealan Roima.

Historiaankin on luotettu. Anjalasta löytyy Anjalan Liitto ja Ankkapurhan koskesta voimansa saanut Inkeroisten Purha sekä Anjalan Kuohu mutta mistähän on tullut nimi Inkeroisten Terho? Sami Hyypiän kasvattajaseura Voikkaan Pallo-Peikot on riemastuttava nimi ja osoittaa keksijöiltään huumorintajua vakavan asian lomassa. Iittiläiset ovat vielä olleet epävarmoja omiensa tulevan menestyksen suhteen. Kausalan Yritys ja Iitin Pyrintö vaikuttavat jotenkin jo periksi antaneilta. Jos ne ovat niitä jotka lähtevät tekemään omaa suoritusta ja katsovat sitten mihin se riittää.

Kuusankoskella oli aikoinaan futisseura Kuusankosken Kumu jonka nimestä usein vitsailtiin että se on muodostunut sanoista Kuusankosken Mustalaiset. Toisaalta niinhän sitä myös sanottiin että Konnunsuon vankilassa pelataan joka kesä jalkapallo-ottelu Voikkaa vastaan muu Suomi. Hauskoja nimiä ovat myös vähemmän tunnetut seurat Iso-Nousu ja Kumiukot. Ulkomaalaisiin nimiin ovat nykytyylin mukaan luottaneet mm. Indians, Snowboarders, All Stars, Anti-Flow, Riverside Cycling Club ja Hi-Play Team.

Ampumaseuroja on lähes joka kylässä ja ne on tavanomaisen tylsästi ristitty lähes aina tyyliin Myllykosken Ampujat. Korialla tosin vaikuttaa seura nimeltä Paukku. Kauppaneuvos Johannes Paukulla ei ole asian kanssa mitään tekemistä.  Poliittisen oikean laidan miehethän aikanaan suunnittelivat pilke silmäkulmassa uutta ampumaseuraa jonka nimi olisi ollut Kuusankosken Työväen Ampujat. Perustamatta onneksi jäi.

Aivan omassa kastissaan ja ylivoimaisesti uuden Kouvolan hienoin seuran nimi on kuitenkin vuonna 1914 perustettu Selänpään Jäykät. Perinnetiedon mukaan nimen on keksinyt joko Otto-Ville Kunnas tai Anton Peuhu. Siinä on herroilla ollut asenne kohdallaan. Liekö nimi kuvannut silloin herroja kumartamattomia jämäköitä maaseudun miehiä tai toisaalta ehkä kovan työn jäykistämiä kipeitä selkiä. Veikkaan ensimmäistä vaihtoehtoa. Hyvällä huumorintajullakin on saattanut olla osansa nimen synnyssä. Siinä on nimi jonka säilyttäminen on nykyisen Selänpään asukkaitten kunniatehtävä. Tämän seuran pitää elää ja jäädä jälkipolville komeana perintönä.

Jussi Untolahti


1 kommentti :

Jussi Untolahti kirjoitti...

Joku laittoi viestin ja poisti sen sitten. Asia oli kuitenkin faktaa eli Kumu Kuusankoskella toimii edelleen jalkapallon parissa. Hieno uutinen sillä itsekin aikoinaan pelasin Kumua vastaan monet pelit Susien riveissä.