tiistai 29. maaliskuuta 2011

Muistot kirveltää Kouvolassa

Olen viime aikoina usein kohdannut kouvolalaisten voimakasta menneisyyden kaipuuta. Se lienee tyypillistä meille tietyn ikäisille ihmisille. Ennen oli kaikki paremmin ja vanha on kaunista. Luntakin oli enemmän ja kesät kuumempia. Kadut kapeita ja autoja vähän. Vanhat talot olivat hienoja ja entinen Kouvolan keskustakin oli paljon hauskempi kuin nykyinen. Olikohan se ihan näin ja olisimmeko tyytyväisiä jos kaikki olisikin ennallaan? Tuskinpa kouvolalaisista olisi hienoa liikkua sorapintaisilla kaduilla ja kapeilla jalkakäytävillä. Kuvitelkaa sinne keväinen loska ja nykyinen liikennetiheys fillareineen ja mopoineen. Saattaisivat kovimmatkin vanhan haikailijat nousta barrikadeille vaatimaan parempia liikenneoloja. Turisteille hankalat, vanhoissa puutaloissa siellä täällä olevat myymälät voisivat olla hauskoja. Toisin saattaisi ajatella jokapäiväinen asiakas ja aivan varmasti niissä työskentelevät ihmiset.

Kouvolan asukasluku oli reilusti alle 20000 kun Kouvolasta 1960 tuli kaupunki. Kaupunki eli voimakasta kehitystä ja uutta rakennettiin runsaasti koska tarvetta oli. Keskustasta purettiin kaikki vanhat omakotitalot ja uutta ja korkeampaa rakennusta tehtiin tilalle. Kouvolasta alkoi kehittyä kaupungin näköinen. Se oli ainoa oikea ratkaisu. Ei Kouvolan sodassa tuhoutunut keskusta todellakaan muodostanut mitään Rauman tai Porvoon vanhan kaupungin tyylistä ehjää kokonaisuutta. Taloja oli siellä täällä ja kehittyvä liikenne tarvitsi tilansa. Kaunisnurmen, Sarkolan ja osin myös Tornionmäen tyyppiset hieman sivummalle rakennetut asuinalueet ovat taas hyvin säilyneitä esimerkkejä -50 -60 luvun asumisesta. Niitten talot ovat pääosin korjattu nykyajan vaatimusten mukaan ja tulevat varmasti myös säilymään jälkipolville. Keski-Euroopan hienoja vanhoja kaupunkeja ihailevat ihmiset haikailevat joskus samaa loistoa Kouvolaan. Historian kirjat kannattaa ehkä lukea vähän paremmin. Silloin kun niitä rakennettiin, Kouvolassa ei asunut kuin satunnaisia ohikulkijoita majoissaan. Kouvola alkoi kehittyä vasta runsaat 100 vuotta sitten.

Onhan meillä kuitenkin jotain jäljelläkin. Vanha kaupungintalo eli Tuulensuoja on hieno rakennus. Monien ihannoima Kymin vanha kirjapainotalo on komea noin Kouvolan mittapuun mukaan. Todellisuudessa sekin on useammasta rakennuksesta yhteen koottu kokonaisuus. Kankaan koulu on Kouvolan helmi ja sitä ei varmaan yksikään päättäjä edes uskalla ehdottaa purettavaksi. Kasarminmäellä oleva kirkko sekä vanha aseman koulu ovat onneksi jäljellä. Moniko muuten tietää missä se aseman koulu on? Myös veturitallien alue on hieno ja jo vähän uudemmat Mutteri ja Kauppahallikin elävät aktiivista elämäänsä.

Muut Kouvolan vanhat rakennukset ovat pääosin hävinneet tai sitten ne eivät ole arkkitehtuuriltaan minkään arvoisia. Esimerkkeinä Kymen Lukon rakennus, Kääriäisen kulma, vanha teletalo, entinen lääninhallitus jne. Hotelli Kymen Hovin purku aiheutti kovan kohun. Sen nauttima arvostus taisi kuitenkin perustua muuhun kuin komeaan ulkonäköön. Museokorttelikin on osittain pilattu uudisrakennuksilla. Sen elämä on täysin aktiivisten yrittäjien järjestämien tapahtumien varassa. Hiljaistahan siellä pääosin on ja valitettavasti turisti sinne harvoin eksyy.

Viime vuosien kuluessa Kouvolan keskusta on kehittynyt vauhdilla. Kävelykatu Manski, Hansakortteli, Alfa-kortteli, Karakeskus eli Anttilan talo, Ässätorni ja aseman vastapäätä olevat uudet asuintalot. Myös vanha Sokoksen talo on remontoitu. Lisäksi keskustan lähelle nousee vauhdilla uusia kerrostaloja mm. Marjoniemeen ja Kasarmialueen kupeeseen. Keskusta elpyy koska asukkaita tulee lisää ja Kouvolan ydinkeskustasta tulee vielä hienompi kokonaisuus kun asemanseudun iso projekti ja Halkotorin alue saavat lopullisen muotonsa.

Kasarmialue on aina ollut tärkeä alue Kouvolassa. Ihan niin ehjä kokonaisuus se ei ole kuin usein väitetään. Pitkän kasarmin kolmas kerros on jälkeenpäin rakennettu ja täysin uusia rakennuksia Paraatikentän ympärillä ovat entinen ruokala ja entinen Autokomppanian rakennus. Lähellä on lisäksi entinen Sotilaskoti  ja kohuttu Pilvilinna jotka ovat myös myöhemmin rakennettuja. Lisäksi alueen takaosassa on aivan uusi toimistorakennus joka ei myöskään sovi kokonaisuuteen. Näihin on kuitenkin totuttu ja ne jotenkin sinne jo kuuluvat.

Ammattikorkeakoulun Paja sen sijaan on täysin käsittämätön kyhäelmä nykyiseen paikkaansa. Sen rakentamista halunneet ja kouvolalaisen kulttuurimaiseman pilanneet tahot pitäisi saattaa vastuuseen teoistaan tai ainakin julistaa ikuiseen häpeään. Arkkitehtia taas on turha moittia. Rakennus on erittäin hieno ja moderni mutta täysin väärässä paikassa. Joskus on tullut mieleen ajatus, että eikö sitä olisi voinut rakentaa punatiilestä jolloin se olisi sopeutunut maisemaan ainakin hiukan paremmin.

Näitten kanssa on elettävä!

Jussi Untolahti


Ei kommentteja :