perjantai 25. maaliskuuta 2011

Kouvolan oma Central ParkLähivuosina kotikaupunkimme Kouvolan keskusta kokee taas suuren muutoksen. Pian valmistuu Tervaskankaan ostosparatiisi uusiutuneen Prisman viereen. Rautatieaseman tienoota ja Halkotori-Hankkijan aluetta aletaan parin vuoden sisällä rakentaa kokonaan uusiksi. Niistähän on jo alustavat suunnitelmat olemassa ja rahoittajienkin kanssa on ilmeisesti jo neuvottelut saatu alkuun. Kasarmialueen suuria tunteita nostattava Pilvenpiirtäjä korjataan toivottavasti opiskelijoille.  Runsaasti myös muita uusia kerrostaloja nousee keskustan kupeeseen. Tämä kaikki vielä yksityisellä rahalla, joten kaupungille tästä muutoksesta on tulevaisuudessa vain tuloja. Saattaapa tulla joku uusi asukaskin Kouvolaan. Uusi komea sairaalakin rakennetaan ja se tulee sinne Kasarmialueen ja Savonradan väliin. Tanttariin tulee iso liittymä ja liikenne sairaalalle ohjataan suoraan ohitustieltä ja vanhan ratapenkan kautta joka muodostaa siten myös pohjoisen sisääntulon kaupungin keskustaan. Se yhtyy nykyiseen tieverkkoon Vaakunan vieressä siinä Kotkaan lähtevän Kymenlaaksontien risteyksessä.

Tähän asti tämä on ollut helppoa. Näin sen pitäisi mennä. Mutta sitten tuli mieleeni ihan uusikin ehdotus joka koskee lähes kaikkia kaupunkilaisia. Siinä on se iso suo Tanttarin ratapenkan ja hyppyrimäkien välissä Kotiharjusta keskustaan päin. Suota on vuosia kuivattu ja minä olen siellä aina silloin tällöin käynyt katselemassa paikkoja. Ehdotankin että siitä tehdään uuden Kouvolan keskustan kesäinen keidas ja nimetään se Keskuspuistoksi. Iso puistoalue jossa lampia, puroja, istutuksia, puistonpenkkejä, leikkikentät lapsille, laululava katsomoineen kesäteatteria ja muita taiteilijoita varten, skeittirampit, fillariparkit, kioski ja kunnon kesäravintola. Siinä Keskuspuiston vieressä on sitten vielä muutama tonttikin vapaana esimerkiksi uuteen sairaalaan töihin tuleville. Voivat sitten rakentaa talonsa Kouvolan hienoimmille paikoille. Talvella siellä olisi ladut ja luistinrata varsinkin lapsille ja jonkun pienen pulkkamäenkin sinne helpolla saisi. Valaistut puistokäytävät olisivat varmasti myös talvisaikaan lenkkeilijöiden suuressa suosiossa. Olisi tämä uusi Keskuspuisto muuten komea näky siitä vanhalla ratapenkalla olevalta uudelta sisääntulotieltä.

Kaupungin isät ja virkamiehet ovat varmasti tästä ehdotuksesta innoissaan. Tosin rankkoja ulkomaanmatkojahan se tietää. Jokaisen asiaan jollain tavalla liittyvän päättäjän on vaikka vastentahtoisestikin lähdettävä tutustumaan aitoon New Yorkin Central Parkiin.  Jos vielä matkaväsymykseltä jaksaa koko puistoon tutustua, niin oppia ja ideoita tarttuu varmasti matkaan.

Kuusikymppisiä juhlin viime syksynä Repoveden Lapinsalmella. Vuonna 2020 täytän 70 vuotta ja silloin olisi komea poksauttaa shampanjat vaikkapa uuden Keskuspuiston 5-vuotisjuhlien kunniaksi.

Jussi Untolahti

Ei kommentteja :