torstai 17. maaliskuuta 2011

Kouvolan GibraltarKouvolan käyttämä slogan ”Kiehtova Kouvola” on aivan varmasti jonkun liituraitakonsultin tai mainosalan uraraketin pikaisesti sutaisema kahden k-alkuisen sanan ketterä yhdistelmä. Kuulostaa keksijänsäkin mielestä naurettavalta mutta menee tilaajiin kuin väärä raha. Valitettavasti sanapari Kiehtova Kouvola ei kerro komeasta Kouvolasta yhtään mitään.

Ehdotinkin jo joskus aikaisemmin että ”Elämysten Kouvola” olisi komeampi ja paremmin Kouvolasta kertova slogan. Elämyksiähän ne matkailijat nykyään Kouvolastakin hakevat. Kouvolan sijainti on loistava, yhteydet hyvät ja palvelujakin löytyy. Nykyisen Kouvolan alueella on vain kolme todella vetovoimaista kohdetta, Tykkimäki, Verla ja Repovesi. Ehkäpä Elimäen Mustilan Arboretumkin. Muut ovat marginaalisia, osa jopa karttoihin ja esitteisiin väkisin lisättyjä ”kuokkamuseoita” ja muita täytenähtävyyksiä. Jokuhan niissäkin kuulemma joskus käy. Martta-järjestön takavuosina kehittelemä Talkkuna-Kouvola sentään onneksi vaipui unhon suohon.

Tykkimäki leirintäalueineen, Orilampi veneineen ja Mustilan Arboretum viinitiloineen ovat ainoat ammattimaisesti hoidetut isot kohteet, nehän ovat sijoittajiensa liiketoimintaa ja tuottoakin sijoitetulle pääomalle haetaan. Verla ja Repovesi ovat erillisyytensä vuoksi valitettavasti jääneet suurelta osin hyödyntämättä ja Orilammen Lomakeskus aiottiin taannoin Kouvola-innovationin toimesta unohtaa kokonaan. Mustilaa lukuun ottamatta kaikki ovat melko hankalia tavoittaa ja yhteispeli niiltä puuttuu lähes täysin.

Tehtäisiinkö seuraava temppu? Verla, Vuohijärvi, Orilampi ja Repovesi upeine erämaineen ovat kartalla melko lähekkäin mutta maitse matkaa tulee paljon ja yhteydet ovat kehnot. Kun Siikakosken voimalaitoksen yhteyteen rakennettaisiin veneliikenteen mahdollistava sulku niin vesibussiliikenne Verlan, Orilammen ja Repoveden välisellä hienolla reitillä alkaisi välittömästi. Siikakoskesta sulkuineen muodostuisikin Kouvolan Gibraltar, vain britit ja apinat puuttuisivat.

Tämän uuden elämyksen voisi kokea monilla eri tavoilla, vaikka näinkin. Turistit yöpyvät Kouvolan hotelleissa ja muissa alueen yöpymispaikoissa tai tulevat aamuksi Kouvolaan. Ajavat aamulla bussilla tai omalla autolla Verlaan. Tutustuvat ensin vanhaan tehdasalueeseen ja jatkavat sitten matkaa Orilammen Tuulettarella tai jollain muulla aluksella Siikakosken kautta Valkealan merelle, Vuohijärvelle. Poikkeavat Orilammelle lounaalla ja jatkavat edelleen Repovedelle tutustumaan erämaan todella upeisiin maisemiin. Osa saattaa yöpyä Orilammella tai jopa erämaassakin. Sitten joko illalla tai seuraavana päivänä takaisin Verlaan vesitse tai vaikkapa Hillosensalmelta junalla Kouvolaan. Tähän kun vielä saataisiin höyryveturi vanhoine matkustajavaunuineen, niin taas yksi suuri elämys olisi kruununsa saanut.

Sulku Siikakoskelle ensin ja siitä vaan sitten kehittämään yhdistettyä ”Tykkimäki-Erämaa” elämyspakettia lapsiperheille ja muille elämysten etsijöille.

Jussi Untolahti

Ei kommentteja :