tiistai 18. helmikuuta 2014

Mansikkamäki ja Poikilo ne yhteen sopii

Aikovat muutosinnossaan vaihtaa uuden Mansikka-ahon koulun nimen Mansikkamäen kouluksi. Siinä kuulemma yhdistyvät nimet rakentavassa yhteishengessä lopetettavan Tornionmäen koulun kanssa. Tästä yhteistyöhengen osoituksesta saa varmaan jonkun innovaatiopalkinnon. No, onhan näitä suuria viisauksia nimien suhteen tehty aiemminkin. Anjalankosken Keltakankaalla olevan kaatopaikkaalueen nimi muuttuu tässä taannoin. Uusi nimi on alueen toiminnasta kaiken kertova mahtava älynväläys Hyötyvirta. Onhan se tietysti ihan toista olla Hyötyvirta Oy:n kuin Kaatopaikka Oy:n toimitusjohtaja. Kouvolan Taidemuseo tunnetaan nykyään kaikkien hyvin ymmärtämällä nimellä Poikilo joka tuo jotenkin mieleen synnytyslaitoksen, ihmisten tai eläinten. Ymmärtäisikohän kukaaan mitä piileskelee nimen Kouvolan taidemuseo takana? Kokeilkaapa sanoa kaverillenne että ajelehan Poikilon kautta tänne Hyötyvirtaan. Saattaa kysäistä, ovatko ne ainoita kuppiloita joihin vielä pääset sisään. Krapula sentään hoituu edelleen vanhoin keinoin mutta isommat vaivat mennään kohta hoidattamaan Ratamoon eli entiseen terkkariin. Siitäkin tulee jotenkin mieleen VR:n kiskohitsaamo.

Mikähän ihmisiä oikein ajaa näihin ihmeellisiin nimien muutoksiin? Jotain positiivista näissä kyhäelmissä kuitenkin on. Ne ovat selkeää suomen kieltä kuten myös Kouvolan entinen sähkölaitoskin, joka on nykyään KSS-Energia Oy. Kouvolan Kauppaopistosta tehtiin aikanaan todella komealta kalskahtava Kouvolan Liiketalouden ja Ulkomaankaupan instituutti ja koulun arvostus ja opetuksen taso nousivat hetkessä. Kuuluisa syväkurkku Varma Taho on muuten tiedottanut että suomettuminen Kouvolassa jatkuu. Kouvolan kaupungin vesilaitoksesta tulee Kaislikko, katuosastosta Allikko, lakiosastosta Viidakko ja valtuustosalista Hourula.

Paljon on puhetta riittänyt myös näistä monista ulkomaankielisistä nimistä. Kouvolan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä muutti nimensä Careaksi. Asiasta nousi kova kohu ja tavallaan syystäkin. Eihän sitä nimeä kaikki voi muistaa tahi ymmärtää vaikka se onkin hyvä, lyhyt ja ytimekäs. Surullisen kuuluisa entinen Kouvolan kehittämisyhtiökin on nykyään komeasti Kouvola Innovation Oy. Yrittäjien etujärjestö Kouvolan Yrittäjät Ry:n noin 520 jäsenestä muuten liki 30 % on jo valinnut yrityksensä nimeksi osaksi tai kokonaan vieraalla kielellä olevan nimen.

Ennen firman nimeksi haluttiin yleensä laittaa joku liikealasta tai omistajan nimestä selkeästi johtuva nimi tai niitten yhdistelmä kuten Heimosen Kenkä Oy tai vaikkapa V. Lehtisen Lihakauppa. Sekin olisi nykyään varmasti Vece’s Gourmet Meat Store eli VGM-Store. Kaikkihan sen heti lihakaupaksi arvaisivat. Piristäviä poikkeuksiakin toki on ollut. Lohtajalla keski-pohjanmaalla oli aikanaan Jätehuolto Virtsa ja Kikkare Oy niminen firma. Sen toimiala tuli varmasti kaikille heti selväksi.

Myös puolueet ovat uusineet ja modernisoineet ahkerasti nimiään pääosin siksi että haluavat kusettaa meitä äänestäjiä. Äkkiväärät kommunistit muuttuivat Vasemmistoliitoksi. Veikko Vennamon ja Eino Poutiaisen Suomen Maaseudun Puolue SMP halusi myös kaupunkeihin ja siitä syntyi nykyinen Timo ”kopio” Soinin Persut. Keskustapuolue valitsi aikanaan uudeksi nimekseen Suomen Keskusta. Hesarin mainio pilapiirtäjä Kari Suomalainen oli ajan hermolla ja seuraavana aamuna keskustan väki sai varmasti paskahalvauksen. Kari oli piirroksessaan keksinyt uudelle puolueelle komean lyhennyksen SuoKusta.

Hienolla nimellä ja oikealla ääntämisellä ei aina ole niin suurta merkitystä. Hyvä ystäväni meni takavuosina Alkon myymälään. Silloin kaikki myytiin vielä tiskin yli ja piti tietää mitä myyjältä halusi. Kaveri pyysi ensin 4 pulloa Beaujolaista ääntäen sen juuri niin kuin se kirjoitetaan. Koppavan oloinen naismyyjä korjasi heti, että se muuten äännetään ”busolee” mutta antoi silti pyydetyt pullot. Kaveri ei sanonut mitään vaan pyysi lisäksi 2 pulloa Highland Bird whiskyä ääntäen taas kuten kirjoitetaan. Myyjä sanoi jälleen hyvin alentavasti että se muuten äännetään ”Hailänd bööd uiski”. Kaverini maksoi ostokset, otti pullot ja käveli ovelle. Kääntyi ympäri ja sanoi sitten tälle ynseälle naismyyjälle, haista akka vittu, äännetään muuten ”vidyy”.

Alan mies selviää aina. 

Jussi Untolahti

Ei kommentteja :